Kritische EU-tekst over Israël onder druk van Rosenthal veranderd

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft er begin van de week voor gezorgd dat een kritische EU-verklaring over Israël werd aangepast. Dat zeggen bronnen in Brussel en in andere Europese hoofdsteden tegen NRC Handelsblad.

Nederland wilde niet dat in de tekst een verwijzing zou staan naar een voor Israël uiterst gevoelig rapport van de diplomatieke vertegenwoordiging van de EU in Israël, schrijft de krant. In dat rapport wordt scherpe kritiek geleverd op het beleid van Israël in een deel van de bezette gebieden: onder meer door de komst van joodse kolonisten wordt volgens de EU daar “de Palestijnse aanwezigheid ondermijnd”.

Het gaat om de ‘area c’, een gebied dat volledig wordt gecontroleerd door Israël. Volgens de EU-diplomaten in Israël is de tweestatenoplossing verder weg dan ooit “als deze trend niet wordt gestopt”. Israëlische diplomaten leverden felle kritiek op het uitgelekte rapport.
In de verklaring die EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag overeenkwamen staat alleen nog dat er in 2011 “verontrustende ontwikkelingen op de grond” waren, maar dat de EU onverminderd vasthoudt aan een tweestatenoplossing.