Syrische vrouwen nemen de wapens op

Bij de eerste Syrische straatprotesten (bijna een jaar geleden) klonk al de vraag die met regelmaat terugkeert: 'Waar zijn de vrouwen?' Volgens wetenschapsters Dr. Mohja Kahf hebben de vrouwen in Syrië een nieuwe vorm van protest uitgevonden: het Indoor Protest. Syrische vrouwen protesteren immers óók dag en nacht; ze houden sit-ins en nachtwakes, en organiseren bijeenkomsten voor alle gezindten.
Maar dat het misschien minder effectief is om op 'typisch-vrouwelijke wijze' binnenshuis voor je recht te strijden, weten ook Syrische vrouwen natuurlijk ook wel. Steeds vaker treden ze naar buiten. Ze laten op internet en de social media hun stem horen.

Hun protesten zijn niet langer indoor, en nu ook niet meer vreedzaam: op 26 januari kondigde een groep vrouwen de oprichting aan van de Khawla bint Al-Azwar brigade. Als vrouwelijke militie van de Free Syrian Army gaan ze, zoals ze in een video op YouTube verklaren: 'de strijd aan tegen het brute regime van Assad, om zichzelf, hun kinderen en de waarheid te verdedigen.' De vrouwen hebben zich vernoemd naar de befaamde middeleeuwse strijdster Khawla bint Al-Azwar die in de frontlinie van het leger van de Islam vocht, en in de Arabische wereld hét voorbeeld is van een vrouw die kan vechten als een man.

Bron(nen):   Overgangsters  Huffington Post