De hoofdcipier van James Foley was een Nederlandse jongen

Nederlandse jihadisten nemen vermoedelijk een  belangrijke positie in binnen IS. Dat blijkt uit de betrokkenheid van een Nederlandse polderjihadist bij de gruweldood van de Amerikaanse journalist James Foley. Zijn hoofdbewaker was een Nederlander. Dat berichtte EenVandaag gisteravond. Zoals Welingelichtekringen gisteren al schreef zijn er volgens bewoners van het IS-gebied veel Nederlanders, met name in Raqqa, de hoofdstad van het extremistische kalifaat. De onthulling dat de hoofdcipier van Foley een Nederlander was, kwam van de Vlaamse ex-Syriëstrijder Jejoen Bontinck via zijn advocaat in de Belgische media. Hij zat vorig jaar drie weken samen in de cel met Foley en een Britse journalist. De leiding van de gevangenis was in handen van een Nederlander, aldus Bontinck. Wie deze Nederlander is en wat zijn rol precies was, is nog onbekend. Foley en de Britse journalist werden later overgedragen aan ISIS. Bontinck zegt te zijn ontsnapt en is teruggekeerd naar België. Daar wordt hij vervolgd voor zijn jihadgang. Voor de Nederlander in kwestie valt niet veel goeds te verwachten. Obama heeft gisteren herhaald dat de Amerikanen vast van plan zijn de moord op Foley te zullen wreken. De executie van Bin Laden heeft geleerd dat Amerikanen als het kan woord houden. De beul van Foley zal het hoofddoel zijn, maar zijn cipier is in de ogen van de Amerikanen vast een goede 2e prijs. De geheime dienst AIVD waarschuwt al langer dat Nederlandse jihadisten volop zijn betrokken bij gevechten en gruwelijkheden in Syrië en Irak. Dat twee Nederlandse jihadisten maanden geleden zelfmoordbomaanslagen konden plegen, is het bewijs dat Nederlanders in de voorhoede vechten van ISIS.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Wat ik me al een tijd afvraag: is er een correlatie tussen deelname aan Jihad/ISIS en het niveau van allochtonenknuffelen en multicul-goedpraters in het land waar de jihadisten opgegroeid zijn? Ik kan me voorstellen dat al dat geknuffel juist narcistische types over het randje duwt om te gaan denken dat ze permanent gediscrimineerd worden. Als dat dan ook nog gecombineerd wordt met een geloof dat de gelovigen sterkt in het idee dat ze beter zijn dan de niet- en anders-gelovigen, heb je het spel op de wagen.

 2. Vogelbeest

  “Nederlander”. Iets zegt mij dat deze “Nederlander” niet Maarten heet. Of Bartjan. Of Kees.

 3. Chemical Dude

  Handig toch zo’n uitkering

 4. knier

  En kan er onderhand ook eens opgehouden worden met dat soort buitenlanders,al dan niet hier geboren met een NL paspoort zo lekker politiek correct Nederlander te noemen?
  Een echte Nederlander gaat namelijk niet op jihad in een moslim land om koppen af te snijden,mensenlevers te vreten en voor een of ander achterlijke sharia staat te vechten.

Reacties niet toegestaan