Job Cohen op persconferentie:

Politiek
maandag, 20 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Job Cohen op persconferentie:
"Partijen bijeen brengen in plaats van polarisatie. Daar gaat het om. Terugkijkend daarnaar ben ik daar onvoldoende in geslaagd. Het gaat me aan het hart zoveel mensen teleur te stellen omdat ik de hoge, soms de veel te hoge verwachtingen niet heb kunnen waarmaken. Maar het gaat uiteindelijk niet om mij."
Volgens Cohen was het niet het Trouw-interview en de daaruit ontstane commotie die aftreden noodzakelijk maakte. "Dat was een van de dingen die er waren, maar daar ging het uiteindelijk niet om", zei Cohen. Het gebrek aan steun van de fractie noemde hij 'niet interessant'. "Het gaat om de vraag of ik erin slaag perspectief te bieden in datgene wat ik belangrijk vind goed te laten lopen."
Cohen weet nog niet wat hij hierna gaat doen. 'Ik ben er het meest trots op dat ik zo vaak door PowNews ben geïnterviewd.'
De NOS schrijft: De procedure tot het zoeken van een nieuwe fractievoorzitter wordt er één waarbij de leden een 'zwaarwegend advies' mogen geven. Wel blijft het woord aan de fractie zelf. De komende tijd kunnen Tweede Kamerleden zich kandidaat hiervoor stellen. In het geval van nieuwe Tweede Kamerverkiezingen zullen de partijleden dan opnieuw een politiek leider kiezen, wellicht zelfs met een systeem waarbij ook niet-leden mogen stemmen.
Half maart is een speciaal congres met een ledenraad die een zwaarwegend advies aan de fractie zal geven. 'Ik waarder hem (Job Cohen red.) enorm en daar zal geen spat aan veranderen', zegt Spekman. De nieuwe politiek leider zal uit de fractie moeten komen zegt Spekman, die dat zelf niet wil. 'Ik ben geen jojo.' (Grafiek www.MauricedeHond.nl)
.
(met dank aan NOS)