Franse chirurg: "De gewonden in Homs durven niet meer naar een ziekenhuis"

Politiek
donderdag, 01 maart 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Jacques Beres, een 71-jarige Franse chirurg en mede-oprichter van Artsen zonder Grenzen, is net terug van de belegerde Syrische stad Homs. Daar behandelde hij tijdens de wekenlang durende bombardementen in een geïmproviseerde kliniek tientallen gewonden.
Beres, die via een keten van tussenpersonen via Libanon Syrië binnenkwam, vertelt tegen de BBC dat Homs niet is te vergelijken met enig ander oorlogsgebied waar hij heeft gewerkt, behalve misschien met Tsjetsjenië.
Hij opereerde in een geïmproviseerde o.k. in een slecht verlicht huis waar de elektriciteit om de haverklap uitviel. “Niemand durft naar een door de staat gerund ziekenhuis te gaan. De mensen zijn bang dat hun ledematen worden geamputeerd, of dat ze worden ontvoerd. Alleen de Syrische soldaten gaan naar een staatsziekenhuis.” Beres opereerde in 12 dagen 90 mensen. Zij die gewond waren geraakt aan borst en hoofd kon hij niet helpen, wel degenen met verwondingen aan buik en alles daaronder.
Ondanks de aanhoudende bombardementen zijn de mensen ervan overtuigd dat ze zullen winnen, zegt Beres. “Ze zijn ontzettend moedig, maar ze zijn ook wanhopig omdat ze zolang gebombardeerd zijn. Ze denken dat ze in de steek zijn gelaten.” Volgens de chirurg kijken de inwoners van Homs de hele dag naar de tv. "Die staat altijd aan om het nieuws te volgen en ze communiceren via Facebook en Twitter. Ze weten wat er gaande is.”
Ondertussen lijkt het Syrische regime vastbesloten zijn tegenstanders te vernietigen en heeft gezworen de wijk Baba Amr in Homs, dat een bolwerk is van opstandelingen, 'schoon te vegen'. Tanks van de gevreesde Vierde Divisie staan rondom de wijk opgesteld en activisten vrezen dat er ieder moment een grondoffensief kan beginnen.
Bron(nen): BBC BBC