Wie onthoofdt meer mensen: Isis of Saoedi-Arabië?

Een van de westerse bondgenoten tegen Isis is Saoedi-Arabië. Private Eye vroeg zich daarom af waar meer hoofden worden afgehakt, bij bondgenoot Saoedi-Arabië, of bij Isis. Tussen het moment dat James Foley in 2012 werd ontvoerd en zijn dood in de woestijn hakte Saoedi-Arabië 113 hoofden af wegens misdrijven als blasfemie, drugshandel en tovenarij. Veel van die onthoofdingen vinden plaats voor een nieuwsgierig publiek, met name op het beruchte ‘Chop-Chop Square’ in Riyadh. Is 113 onthoofdingen meer dan Isis heeft gedaan? We weten het niet. Isis heeft duizenden mensen gedood, door standrechtelijke executies, door mensen levend te begraven en door onthoofding. Dus de westerse woede is terecht. Maar in de afgelopen 4 jaar zijn er ook 191.000 mensen gedood in Syrië, zonder dat de wereld er naar omkeek. En 113 mensen onthoofd in Saoedi-Arabië. Onze woede is selectief.

Bron(nen):   Independent      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  “Onze” (ik voel me niet aangesproken) woede is niet zozeer selectief, het is vooral een gevoel van onmacht omdat de wereld zich niet ontwikkeld zoals veel control freaks (z.g. idealisten) vinden dat hij zou moeten. Minder geloof in maakbaarheid en meer acceptatie van de (lelijke) werkelijkheid en daar pragmatisch mee omgaan, zou, naar mijn mening, op de langere termijn beter zijn voor de wereld.

  • Chemical Dude

   Meer “je m’en foutisme” ?

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Nee, precies het tegendeel. Ik pleit er niet voor om alles maar op z’n bellop te laten. Ik wil ervoor pleiten om het bestrijden van ellende in de wereld veel pragmatischer aan te pakken. Het najagen van te hoog gegrepen idealen is, in mijn ogen, een belangrijke reden dat veel conflicten in de wereld zo hopeloos lijken. We willen veel te veel en veel te snel (maar dat geldt ook voor onze tegenstrevers).

    (in antwoord op Chemical Dude)
 2. Jan Terlouw

  En sinds de jaren 70 zijn er ongeveer 1400 strafrechtelijke executies in de VS voltrokken. Veel minder dan Saudia Arabië maar wel extreem veel voor een ontwikkeld democratisch land. Er zijn maar weinig echt beschaafde landen zoals Nederland.

  • Chemical Dude

   “extreem veel”
   1400 : 40 is net extreem weinig. Wat heeft dat trouwens met democratie te maken?

   (in antwoord op Jan Terlouw)
   • Jan Terlouw

    In een democratische beschaving is geen plek voor strafrechtelijke executies.

    Aantallen zijn niet relevant. Het gaat om de principe.

    (in antwoord op Chemical Dude)
    • Chemical Dude

     Komende van een iemand die meent dat het ok is slavenvrouwen te verkrachten is dit een goeie

     (in antwoord op Jan Terlouw)
  • knier

   In de VS is het aantal ter dood veroordeelden voor “tovenarij en blasfemie” wel wat lager,dat dan weer wel.

   (in antwoord op Jan Terlouw)
  • Calhoun84

   Daarnaast is het ook flauwekul om strafrechtelijke executies te vergelijken met standrechtelijke. Elke vorm van de doodstraf is barbaars maar daar houd de vergelijking ook mee op.

   Ten slotte is het journalistieke onzin om een vraag te stellen in de kop terwijl je deze in een uitgebreid artikel van 12 zinnen niet eens beantwoord.

   (in antwoord op Jan Terlouw)
   • Jan Terlouw

    Voor de personen in kwestie heeft een strafrechtelijke executie of een standrechtelijk executie dezelfde consequenties. De dood. Dus is het m.i. nutteloos om onderscheid te maken.

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     Hoe kun je nou geen onderscheid maken tussen strafrechtelijk en standrechtelijk wanneer je SA vergelijkt met ISIS? Als je een artikel schrijft en deze vergelijking wilt maken dan moet je toch wel éénzelfde soort executie nemen. In dit geval gaat de vergelijking tussen SA en ISIS volledig mank.

     (in antwoord op Jan Terlouw)
 3. Burgermans

  “We mogen ons niet monddood laten maken door een barbaars land dat het woord mensenrechten niet eens kan spellen,” aldus Geert Wilders in mei van dit jaar toen Timmerfrans zich nog bij de Saoedi’s aan het inlikken was.

Reacties niet toegestaan