Politiek en bedrijfsleven smeken Schotten: stem tegen onafhankelijkheid

Politiek en bedrijfsleven doen er alles aan om de Schotten binnenboord te houden. Niet goedschiks, dan kwaadschiks: gisteren smeekte Cameron de Schotten nog in een brief om 'de chemie van de unie' in stand te houden. Nu dreigt de Royal Bank of Scotland (RBS) na 300 jaar haar thuisbasis te verlaten als het Schotse volk voor afsplitsing stemt. Niet alleen RBS overweegt het hoofdkantoor te verplaatsen bij een afscheiding, ook financieel concern Lloyds en verzekeraar Standard Life denken na over een vertrek, net als de Schotse bank Clydesdale en het Britse TSB. Dat kan grote gevolgen hebben voor de Schotse economie en kost in ieder geval veel banen. Oliemaatschappijen BP en Shell meldden eerder al dat het voor de olie- en gaswinning beter is als Schotland bij het Verenigd Koninkrijk hoort. Oliereserves De bedrijven vrezen vooral voor de economische stabiliteit van Schotland na een afsplitsing. Zeker nu steeds meer bekend wordt dat de oliereserves in de Noordzee veel minder groot zijn dan Schotse premier Alex Salmond tot nu toe beweerde en ook de kans groot is dat de Britse pond niet behouden blijft. Honderd belangrijke figuren uit het Schotse bedrijfsleven hebben zich dan ook openlijk uitgesproken tegen afsplitsing. Brief Cameron Gisteren plaatste de Britse premier David Cameron nog een brandbrief in de Engelse tabloid Daily Mail, waarin hij de Schotten smeekte om tegen afscheiding te stemmen. Hij pleitte met vuur voor instandhouding van de unie. 'Als individuen en als naties hebben we uitzonderlijke dingen gedaan. Dit is de speciale chemie van het Verenigd Koninkrijk. Als je Schotland, Engeland, Wales en Noord-Ierland samenvoegt dan verpletteren we samen de verwachtingen.' Op 18 september vellen de Schotten in het referendum hun definitieve oordeel. In de laatste peiling was er een nipte meerderheid tegen onafhankelijkheid.

Bron(nen):   Daily Mail      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Haha, en een deel van datzelfde bedrijfs- en bankenleven dreigt Londen in te wisselen voor Frankfurt of Ierland als het VK uit de EU stapt.

  Hilarisch. Goed bezig, Cameron. Die man heeft het toch wel zwaar, hoor. Ongeacht wat je er allemaal van vindt.

 2. Tim66

  Het bang maken van grote groepen mensen is weer begonnen, stem juist tegen ! de bevolking kan zonder de dictatuur van de EU alleen de bedrijven en banken met daarom heen de zakkenvullers die politici heten willen hun casch machine niet afstaan.
  Geld is zo lekker als je het van de hard werkende burger kan stelen!
  Op naar nieuwe verkiezingen in engeland en ook daar zal de partij de Ukip zorgen voor een exit uit de EU.
  In Framkrijk is FN de grootste en ook die willen geen EU meer!
  Maar wacht maar af er wordt een oorlog gestart tegen de Russen om zo alle tegen standers van de EU aan de kant te schuiven ,en ja U als burger wordt kanonnen vlees!
  Want onze politici en koningshuis zitten dan veilig bij schoonpappa in Argentinie

  • vandehoedenderand

   U zit in het verkeerde topic. Dit gaat over Schotland en het VK.

   (in antwoord op Tim66)
   • Tim66

    Daar gaat het juist om ! Engeland (overheid) banken doen dit alleen maar uit eigenbelang niet van de burger ,
    Verder schrijf ik alleen maar dat een hoop burgers wakker worden en tegen de EU zijn! Hoe zo verkeerde topic ik besprak alleen de grote lijnen hoe men in Europa te werk gaan ! En daar hoort burgertje bang maken ook bij!

    (in antwoord op vandehoedenderand)
    • vandehoedenderand

     Zucht. Nee, u gebruikt – nee, misbruikt – een topic dat niet over de EU gaat om te zeuren en klagen over de EU. Dit gaat zelfs niet over Europa. Dit gaat niet eens over burgers die tegen de EU zijn. Want ze zijn in Schotland niet eens zo anti-EU als u denkt…
     http://www.yesscotland.net/answers/will-scotland-be-european-union

     Dat had u kunnen weten, als u wat meer zou doen dan klagen.

     Misschien moet u de islam, Marokkanen, zwarte piet en alles wat u verder niet bevalt er ook maar meteen bijslepen. D’r zit blijkbaar een hoop frustratie in u. Beter dat u het er hier maar uitgooit dan ergens anders, zal ik maar zeggen.

     (in antwoord op Tim66)
     • Tim66

      Beste van de hoed en de rand ,
      Volgens U misbruik ik de topic maar voorlopig stemmen de mensen positief over mijn relaas ,deze mensen zien het wel maar U niet!!!! het heeft wel degelijk met Europa te maken heeft wat ik schrijf ,U bent waarschijnlijk een van de Nederlanders die zich nog steeds in de maling laat nemen door de EU door het grote bedrijfsleven ,en U reageert zoals de gevestigde orde altijd reageert als je commentaar hebt op deze dingen ben ik natuurlijk gefrustreerd ,niet vanwege Europa maar wel door mensen zoals U die weigeren de waarheid te zien en ook nog denken dat we zonder de EU niet kunnen handelen en geen welvaart meer krijgen.
      Slaap gerust verder ,maar Nederlanders en een hoop andere Europeanen worden wakker !
      Natuurlijk bent U hoog opgeleid met alle wereld wijsheid aan U zijde!
      Toch wens ik U een fijn weekend en slaap gerust verder.

      (in antwoord op vandehoedenderand)
     • Heldoppantoffels

      Volgens mij haalt Tim terecht de chantage van burgers aan om vooral de wens van de machthebbers in politiek en bedrijfsleven uit te voeren.

      Een beetje vervelend hoe jij vervolgens reageert.

      (in antwoord op vandehoedenderand)
 3. Malky

  Even over de britse pond, wanneer de Engelsen/Welsh en Noord-Ieren die graag voor zichzelf willen, dan zou ik zeggen dat ze de tot astronomische hoogte opgebouwde schulden ook maar houden.

 4. kletsmajoor

  Dat dreigen met vertrekken is niet meer dan de eerste stap in de onderhandelingen om een gunstig bedrijfsklimaat te krijgen in het (potentieel) nieuwe land Schotland. Die bedrijven gaan echt niet weg als ze in Schotland een paar procent minder winstbelasting mogen betalen dan in Engeland+Wales+Noord-Ierland. (Hoe gaat het restant van Groot-Brittanië eigenlijk heten?)

 5. Burgermans

  Vrijheid is het hoogste goed, het is dan ook onvergeeflijk dat professor Balkenende tegen de uitdrukkelijke volkswil in onze soevereiniteit heeft verkwanseld.

  • harrr

   “volkswil”….

   “Volk” == “Onderdanen”

   Onderdanen moeten b*k houden en belastiing betalen.

   (in antwoord op Burgermans)
  • Heldoppantoffels

   Ja zo is de democratie hier af gegleden, een van de vele voorbeelden de laatste jaren.

   (in antwoord op Burgermans)

Reacties niet toegestaan