Alle afscheidingsbewegingen van Europa

Schotland is niet de enige Europese regio met een verlangen naar vrijheid. Er zijn er nog meer. Van heel serieuze, zoals Catalonië, tot regio's met een piepkleine minderheid met een droom van vrijheid in het hoofd (Friesland) screenshot-2014-09-17-06-28-09

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Kansloos.

  De ministaatgedachte is middeleeuws, achterhaald en stupide. Of je het nu wil of niet, die tijden zijn voorbij. Move on. Ben benieuwd hoe al die kleine opdondertjes zich staande willen houden tegen echte grootmachten en gevaren in de wereld.

  Nu laat men Europa redelijk met rust, hoewel dat ook erg relatief is natuurlijk met de aanslagen alhier. Oh, en laten we dit niet vergeten vandaag op 17 september.
  http://vandaagindegeschiedenis.nl/17-september/

  • kletsmajoor

   In het verleden is samenwerking tussen grote en kleine landen voldoende gebleken om bedreigingen te verslaan en af te schrikken (geallieerden in WO I en II, de NAVO). In vredestijd kon men profiteren van een gezamelijke economische ruimte (EEG). Van de onvermijdelijkheid van een superstaat is in de praktijk weinig gebleken. Zelfs “kleine opdondertjes” (Zwitserland, Denemarken) blijken zich in de praktijk prima overeind te kunnen houden zolang ze maar samenwerken. Samensmelten is niet nodig. Zo’n grootschalig maatschappelijk experiment brengt ook grote risico’s. Kijk maar naar de problemen om immigranten geïntegreerd te krijgen.

   (in antwoord op vandehoedenderand)
   • Meneer Dick

    Zwitserland en ook IJsland zijn uitvreters. Goedkoop teren op de omstandigheden bij de buren. Zij zijn gewoon asociaal.

    (in antwoord op kletsmajoor)
  • Dutchy

   Ik zie twee trends in de wereld, 1 kleinschaliger en 2. globalisering dus grootschaliger.

   Kleinschaliger –> juist verbanenden waarbij de burgers meer inbreng hebben en meer geemancipeerd zijn. Vrij simpel voorbeeld in Nederland, decentralisatie maatregelen. Maar dat gaat veel verder als deel projecten met auto’s of groente uit de regio.

   Grootschaliger –> globalisering is overal te zien, internet maakt de wereld kleiner en er zijn steeds meer echt grote spelers op de zakelijke markt die de wereld als thuisbasis hebben.

   In deze gedachte is het eigenlijk helemaal niet raar om Europa op te delen in kleinere gebieden van zeg z’n 5-10 miljoen inwoners, maar wel onder een centrale staat Europa laten werken die overal zaken oppakt als buitenlandsbeleid, defensie, gemeenschappelijke markt etc. etc. etc.

   (in antwoord op vandehoedenderand)
   • AT

    Klopt helemaal. Regionalisme is een reactie op globalisering. Regio’s gaan sterker samenwerken om binnen het grotere geheel een sterkere identiteit te hebben. Het interessante van regionalisering is dat het vaak grensoverschreidend kan zijn omdat gemeenschappelijke belangen zwaarder wegen dan ‘wettelijke’ restricties die ontstaan door een lijn op de landkaart.

    We zullen waarschijnlijk teruggaan naar zoals het in de oude tijd en middeleeuwen was, waarin vooral de stad als bolwerk de belangrijkste eenheid was tov de ‘boze’ buitenwereld.

    Uw opmerking over het ‘opdelen’ van Europa is interessant aangezien je al ziet dat er binnen Europa dergelijke sentimenten leven. Velen zijn overtuigd van de meerwaarde van één economische en defensieve macht, maar willen graag behoud en zelfs versterking van de eigen identiteit. In tegenstelling van wat velen denken wordt die identiteit niet zozeer bepaald door een landsgrens maar meer door een plek (dorp, stad, regio) waar je bent opgegroeid en waar je je begeeft.

    (in antwoord op Dutchy)
 2. Meneer Dick

  De grote Hongaarse minderheid in Roemenië staat niet in de kaart getekend.
  Zou bij hen geen drang naar onafhankelijkheid leven?

 3. Meneer Dick

  In die kaart staat Beieren ingetekend als een gebied met “een afscheidingsbeweging”.
  Dat is wel erg overdreven. Je hebt afscheidingsbewegingen en afscheidingsbewegingen, in veel gradaties. Beieren had in dit verband wel buiten beschouwing gelaten kunnen worden.

 4. Meneer Dick

  Dit artikel is n.a.v. het referendum in Schotland morgen.
  Ik gun de Schotten veel goeds, maar zoals het nu dreigt te gaan, loopt de voorgestelde onafhankelijkheid uit op een chaos.
  Een No-uitslag is nu even het beste. En dan kan daarna nog een grotere onafhankelijkheid op punten worden geregeld, daar waar het kan en nuttig is, en niet waar het niet kan en niet nuttig is. Meer semi-onafhankelijkheid.

 5. Burgermans

  Wat zou het fantastisch zijn als de Schotten hun vrijheid weer zouden herwinnen. Een volk is pas vrij als het door wetten wordt geregeerd die het zelf heeft uitgevaardigd.

Reacties niet toegestaan