De opiniepeilers zaten er ook bij Schotland weer volkomen naast

De opiniepeilers zaten er weer volkomen naast. Dankzij die peilingen hielden Engeland en de wereld hun adem in: Groot Brittanië leek in stukken uiteen te vallen, omdat de Schotten zich leken te willen afscheiden. Maar dat dachten de peilers, de Schotten dachten er anders over. Die willen met een royale meerderheid gewoon bij Engeland blijven, zoals ze dat al 400 jaar doen. Het tellen is pas tot tweederde gevorderd (6 uur in de ochtend), maar het 'nee'-kamp (dat tegen afscheiding is) ligt zover voor dat de spanning is geweken. Een spanning die slechts bestond dankzij de peilers

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “Het tellen is pas tot tweederde gevorderd (6 uur in de ochtend), maar het ‘nee’-kamp (dat tegen afscheiding is) ligt zover voor dat de spanning is geweken.”
  Ja hallo, 54 % noem jij ‘royale meerderheid”?

  • vandehoedenderand

   In dit soort zaken is een verschil van 8 procentpunten niet mals, nee.

   (in antwoord op Windows 8)
 2. vandehoedenderand

  Verstandig. Had eigenlijk ook niet anders verwacht. De meeste Schotten zijn verstandige mensen. Laat dit een les voor Cameron zijn wat betreft zijn houding t.a.v. de EU. De ministaat is voorbij. Over. Uit. Of je het nu wil of niet. Laten we dat nu gewoon eens met zijn allen erkennen. En laat dit ook een les zijn voor alle andere, marginale afscheidingsbeweginkjes. Klein zijn werkt niet meer in dit tijdperk, dat al geglobaliseerd is.

 3. kletsmajoor

  Er was maar één peiling die voor het Ja-kamp 52% had voorspeld. Alle overige peilingen gaven het Nee-kamp een kleine meerderheid (rond 52%). Het is 54% voor het Nee-kamp geworden. Ik zou daaruit concluderen dat de opiniepeilers aardig goed zaten en de winnaar goed hebben voorspeld. Zo zie je maar hoe de media en het publiek zich kunnen laten meeslepen door één enkele uitschieter. Een docent van mij zei altijd: “De mensen geloven liever het rare, dan het ware”.

 4. RhodBerth

  Waarom krijgen opiniepeilers altijd uit de zak referenda of verkiezingen?
  Alsof het mogelijk is om op dinsdag accuraat te voorspelen wat mensen op woensdag gaan doen?

  Het is een beetje als zeuren op het KNMI dat het weer niet helemaal in detail goed was verwacht.

 5. Jeroen

  Een niet al te ruime meerderheid voor No, dat hadden de peilers voorspeld. Toch?

 6. Schots en Scheef

  De opiniepeilers zaten er helemaal niet naast. De peiling weerspiegelde alleen niet wat de Schotten gingen stemmen, dat is iets heel anders.

 7. Burgermans

  De peilingen zaten er helemaal niet naast: de uitslag is precies zoals de meeste peilers voorspeld hadden.

 8. Meneer Dick

  Gebleken is, dat de handelaren op de aandelenbeurs en de bookmakers de beste voorspellers zijn in dit soort kwesties, beter dan de peilingbureau’s.

Reacties niet toegestaan