‘Noord-Koreaans regime staat op instorten’

Noord-Koreaanse vluchtelingen die in Leiden een conferentie bezoeken, zeggen dat het binnen 5 jaar voorbij kan zijn met het regime dat nu de macht heeft. Noord-Korea zou in een politieke crisis verkeren. De vluchtelingen behoorden voorheen tot de militaire, diplomatieke en bestuurlijke elite. Zo was Jang Jin-sun hofdichter en kon hij dichtbij voormalig leider Kim Jong-il komen. Volgens de vluchtelingen had Kim Jong-il een waterdicht systeem om iedereen tot absolute loyaliteit te dwingen maar heeft zijn zoon en huidige leider Kim Jong-un lang niet zoveel macht. Waar Kim Jong-il de regisseur was, is Kim Jong-un maar een hoofdrolspeler. "Kim Jong-un is niet aan de macht omdat hij zo sterk is, maar omdat het systeem zo sterk is." Het instand houden van het systeem heeft de grootste prioriteit. Toen 20 jaar geleden de opa van Kim Jong-un stierf, dacht men dat Noord-Koreaanse regime ineen zou vallen. Maar toen Kim Jong-il het overnam veranderde er niets. Volgens de vluchtelingen is er nu niet meer 1 leider maar een groep mannen en als zij mot krijgen, is het voorbij. Ondertussen heeft Noord-Korea onlangs de mensenrechten in het eigen land onderzocht. In tegenstelling tot wat de Verenigde Naties rapporteerden, vinden ze zelf dat het mensenrechtensysteem in de Democratische Volksrepubliek Korea, die in de afgelopen 70 jaar is ontwikkeld, een superieur systeem is 'dat grondig is en praktisch de rechten van de mens in alle facetten van het maatschappelijk leven – inclusief politiek, economisch en cultureel – garandeert'.

Bron(nen):   NOS      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Laten we het hopen. Dat volk lijdt al veel te lang. Er komt natuurlijk bijzonder weinig naar buiten, maar er zijn wel degelijk wat boeken en verhalen van vluchtelingen. En die zijn niet best. Veel vluchtelingen kunnen overigens niet aarden in de ‘normale’ wereld, i.e. vaak Zuid-Korea of een Westers land. Begrijpelijk natuurlijk. Want je leeft daar volkomen geïsoleerd en ineens gaat er – letterlijk – een heel nieuwe wereld voor je open. En dat is ook waar twee andere vluchtelingen enige tijd geleden zich zorgen om maakten. Ik kan het niet zo snel meer vinden, maar het stond in één van de landelijke kranten, naar ik meen. En die vluchtelingen meenden ook al dat er allicht kans op verbetering is, maar dat is slechts het begin. Je hebt daar vervolgens een hele generatie – of eigenlijk generaties – die niet weten hoe het anders moet. Deze twee vluchtelingen vreesden dan ook al te grote veranderingen ineens. Zij pleitten voor uiterst geleidelijk verandering. Maar ja, hoe moet dat eruit zien? Wie het weet mag het zeggen… Dat die papzak van een Kim weg moet, lijkt me verder wel evident. Wat een schurk.

  Maar ja, het is al gezegd in het artikel zelf. Dit soort verhalen steekt nu en dan de kop op. Zwakke schakel in dit alles is ook grote broer China. Zonder diens steun kan Kimmetje het allicht wel vergeten. En China lijkt de laatste tijd ook steeds huiveriger om zich achter NK te blijven scharen. Wie weet… Nogmaals, ik hoop het van harte. Dat volk verdient beter.

  • Vogelbeest

   Goed punt. Mijn eerste reactie zou zijn dat als het regime instort Noord- en Zuid verenigd zouden moeten worden. In Zuid-Korea weten ze natuurlijk heel goed wat de problematiek met Noord zou kunnen gaan zijn. Hopelijk hebben ze draaiboeken klaarliggen voor de transitie naar een normale democratie. Dat zou binnen 1 of 2 generaties moeten kunnen.
   Als Zuid dat niet heeft voorbereid zou Noord misschien beter af zijn als ze ingelijfd worden door China. Dan is de schok een stuk kleiner voor de bevolking.

   (in antwoord op vandehoedenderand)

Reacties niet toegestaan