Ellemeet slaat alarm over werkdruk Kamer: 'Dit is topje van de ijsberg'

Politiek
zondag, 16 oktober 2022 om 13:48
anp 450472710
Na het tijdelijke vertrek van Esther Ouwehand en het definitieve afscheid van Ockje Tellegen, trekt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet aan de bel over de hoge werkdruk in de Tweede Kamer.
Esther Ouwehand, partijleider van de Partij voor de Dieren, legde afgelopen week tijdelijk haar werk neer vanwege oververmoeidheid. VVD-Kamerlid Ockje Tellegen was een tijd uit de running vanwege een burn-out en besloot deze week niet meer terug te keren in de Kamer.
Ellemeet noemt dit het topje van de ijsberg. "Zo veel collega's hebben gezondheidsproblemen. Slapen slecht, ervaren veel stress, hebben last van fysieke klachten." Zelf had de nummer 2 van GroenLinks daar ook last van. "Ook ik heb momenten gehad dat ik me door nek- en rugpijn afvroeg of het werk wel vol te houden was." De werkdagen zijn lang en er wordt vaak in het weekend doorgewerkt.
Maar het ergste vindt ze 'de haat, agressie, minachting en de beledigingen' waar Kamerleden mee te maken krijgen. "Je bent een speelbal van de publieke opinie en van social media." Ze noemt haar werkomgeving 'extreem onveilig'. "De hevigheid waarmee je te grazen wordt genomen is niet normaal."