De helft van de bevolking – en 94% van de FVD-stemmers – gelooft in 'alternatieve waarheden'

Politiek
maandag, 24 oktober 2022 om 16:16
anp 443769420
De Great Reset is een geheim doel van het World Economic Forum, de aanslagen van 9-11 en de maanlanding zijn in scène gezet, en de media spelen onder één hoedje met de overheid. Verrassend veel mensen geloven in een of meer van dit soort complottheorieën.
3500 mensen uit het Hart van Nederland-panel is gevraagd naar hun denkbeelden over dit soort zaken en daaruit komt naar voren dat FVD'ers het meest vatbaar zijn voor onbewezen nonsens. Zo geloven vijf op de zes Baudet-stemmers dat media en overheid innig samenwerken richting een gemeenschappelijk doel. Dertig procent gelooft in 'chemtrails' (moedwillig verspreiden van schadelijke chemicaliën in het condensspoor van vliegtuigen) en 23 procent van de FVD-aanhang meent dat de maanlandingen nep zijn.
Mensen die op hun gevoel afgaan en zodoende in 'alternatieve waarheden' geloven, kijken relatief weinig tv. Kijkers van NPO1 (39%) en RTL 7 (52%) zijn minder vatbaar voor complottheorieën dan mensen die niet of nauwelijks tv kijken (72%). Vooral mensen tussen de 25 en 34 jaar geloven in samenzweringen. 65 procent denkt dat één of meer van de genoemde theorieën klopt.
Mensen met een VMBO of MBO-opleiding (61%) hebben ook relatief weinig op met mainstream-waarheden. De HAVO, VWO en HBO+-groep zit op 43% en van mensen die geen of alleen basisschool hebben afgerond, gelooft zelfs 79% in complotten. Religie correleert nauwelijks met verregaand wantrouwen in de overheid, maar spiritualiteit (60%) wel.
Onderzoeker Jan-Willem van Prooijen legt aan HvN uit dat mensen door online media zoals YouTube en Telegram in een bubbel van gelijkgestemden zitten en zodoende geen andere meningen meer langs zien komen. "Telegram geeft een nieuwe dynamiek. In gesloten Telegramgroepen krijgen mensen weinig tegenspraak. Dat kan polariserend werken omdat ze overtuigd raken van hun eigen gelijk."