Poetins privéleger ‘de Wagner Groep’ rekruteert nu ook mannen met hiv en hepatitis C

In de Oekraïne-oorlog zijn – naast de duizenden burgerslachtoffers – tienduizenden militaire doden aan beide kanten te betreuren. Vooral aan Russische kant gaat het hard en daarom wordt steeds makkelijker gedaan bij de medische keuring van nieuw kanonnenvoer.

Britse inlichtingendiensten zien dat bij het rekruteren van vers bloed in het Russische huurlingenleger Wagner de eisen steeds verder naar beneden worden bijgesteld. Ronselde Wagner Group-oprichter Jevgeni Prigozjin eerder al vele gezonde gevangenen om te gaan vechten, nu is het ook prima als de gevangenen hiv-positief zijn of hepatitis C onder de leden hebben.

“De rekrutering van gevangenen met ernstige medische problemen laat zien dat kwantiteit nu voorrang krijgt op ervaring of kwaliteit”, legt het Britse ministerie uit. Prigozjin wil een 200 kilometer lange 'Wagnerlinie' bouwen in Oost-Oekraïne. Het fabriceren van deze verdedigingspositie is tijdrovend.

“De bouw ervan zou enorme mankracht vergen. De kans is reëel dat een deel van de gevangenen aanvankelijk voor de bouw van de verdedigingswerken wordt ingezet”, denkt het Britse ministerie van Defensie.