Oud-Kamervoorzitter Verbeet: ‘Bergkamp heeft de problemen verkeerd aangepakt’

Gerdi Verbeet was succesvol Kamervoorzitter van 2006 tot 2012. Ze vindt dat haar opvolger de problemen verkeerd heeft aangepakt. Bergkamp heeft zich met ambtenaren bemoeit, en daar gaat de griffier over, de griffier wil andere politici aan de leiding en daar gaat de griffier niet over.

"Wat er nu gebeurt, is bizar, verschrikkelijk. De parlementaire democratie wordt beschadigd. De Chinezen lachen zich rot. Khadija Arib is beschadigd en Bergkamp natuurlijk ook."

"Het opstappen van de ambtenaren vind ik ingewikkeld. Als je niet van spanning houdt, moet je niet in de Kamer werken. Wie een rustige, veilige werkomgeving wil moet ergens anders werken. Het is een omgeving waar ook erg veel journalisten rondlopen; dat maakt het ook onrustiger. Bergkamp heeft de problemen met ambtenaren verkeerd aangevlogen. Het probleem dat er mogelijk is geweest met Arib had toen moeten worden aangepakt. Dat had de griffier moeten doen."

"De problemen hadden toen moeten worden opgelost. Drie jaar later is dat te laat."

"Dat de OR het vertrouwen opgezegd in de politieke leiding is gek. De griffier is de baas van de ambtenaren, niet de politici.

Ik kan niet beoordelen of Bergkamp nog voldoende vertrouwen heeft. Je moet vaststellen dat het presidium toen de klachten kwamen het verkeerd heeft aangepakt. Het presidium had dit niet zo moeten doen."