Sociale huren: 2,5% tot 5% verhoogd, bovenop jaarlijkse huurstijging

Door de nieuwe plannen van VVD-minister Stef Blok (Wonen) gaan de sociale huren in Amsterdam en Rotterdam met 2,5% omhoog en in Den Haag met 2,5%-5%. Deze verhoging komt bovenop de jaarlijkse huurstijging en is een gevolg van het moderniseren van het woningwaarderingsstelsel. Daarin worden de huren gedeeltelijk gekoppeld aan de WOZ-waarde van de woning. De huren stijgen het hardst in Amsterdam omdat daar de kleinste huizen staan en de WOZ-waarde per vierkante meter de hoogste is van Nederland. In het nieuwe stelsel weegt de WOZ voor 25% mee in het totale puntenaantal van de woning, waarin verder de locatie geen rol speelt. De Tweede Kamer gaat binnen 6 weken op de plannen van Blok reageren. Directeur van de Woonbond Ronald Paping, die al langer dan een jaar tegen de aanhoudende huurstijging lobbyt, is teleurgesteld. Volgens hem is de huurverhoging hetzelfde gebleven ondanks dat eerder de 'Donnerpunten' (voormalig minister Piet Hein Donner kende 15 tot 25 extra punten toe aan huurhuizen in schaarstegebieden) werden afgeschaft. "Die extra punten zijn gewoon meegenomen in het berekenen van de gemiddelde huur in Nederland en vervangen door de WOZ-waarde. Via een technische versleuteling zijn ze terug. Het resultaat is erger. De huren komen nu hoger uit dan bij de Donnerpunten." Bovendien komt Amsterdam er extra slecht van af: "Als in Groningen een woning wordt verhuurd waarvan de maximale huur omhooggaat, vragen corporaties meestal niet het onderste uit de kan. In Amsterdam is de vraag naar huizen groter en bestaat sneller de neiging om de hogere huur te vragen."

Bron(nen):   Het Parool      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  De VVD doet er alles aan om economisch herstel te torpederen ,door continu de koopkracht van modale mensen te slopen.

 2. marianne martens

  De neo- liberalen in Europa beginnen steeds meer te lijken op een partij die inderdaad niets maar dan ook niets voor burgers opzettelijk wil doen. Voorspelling de VVD gaat over een paar maanden weer winnen vanwege de taal van de bagger- zenders met hun simpele gedachten en woorden. De VVD kan beter meteen zeggen dat ze geen liefde, wel voor zichzelf ( Dekker, Hennis, etc Bos valt in een andere categorie ) voelen. Weet iemand wie de adviseurs zijn van de TOP/CEO’s !!! van deze benauwde polderpartij?

 3. reageermeneer

  Sociale huren zijn bedoeld voor de lage inkomens. De verhoging moet de huurders die een beetje meer verdienen uit die woningen jagen neem ik aan. De lage inkomens worden vervolgens gecompenseerd met huurtoeslag. Die huurtoeslag verdwijnt weer in de zakken van de woningbouwcoöperaties.

  Er zal wel een ingenieus idee achter dit plan zitten, alleen ik zie het niet.

  • Paulraw

   Maar iedereen betaalt die huurverhoging ,dus ook diegenen die geen recht op huursubsidie hebben maar wel recht op een huurwoning(tot 34000)

   Huursubsidiegrens:

   Alleenstaande
   € 21.600(dus werkende met inkomen van 21600 tot 34000 betaalt volle pond)
   Meerpersoonshuishouden
   € 28.325(dus werkende met inkomen van 28325 tot 34000 betaalt volle pond)

   Boven de 34000 heb je pas geen recht meer op soc. huurwoning

   http://www.nibud.nl/inkomsten/tegemoetkomingen/huurtoeslag.html

   (in antwoord op reageermeneer)
   • reageermeneer

    Ja, iedereen betaalt die huurverhoging. Boodschap van Blok is dus: wegwezen, ga naar de vrije sector of ga kopen!

    Oplossing is: scheidt van je vrouw, doe de kinderen de deur uit, zeg je baan op en vraag een bijstanduitkering aan. Vervolgens vraag je alle mogelijke vrijstellingen en toeslagen aan en leef je als god in Frankrijk in je sociale eengezinswoning!

    (in antwoord op Paulraw)
 4. marianne martens

  Het lijkt wel of de PvdA en de VVD een Smerig Geheim hebben met elkaar waar alleen de toneelspelers met hun klonen weet van hebben. Deze regering ontmenselijkt het individue, door de mens als uitschot te benaderen. Welke leider haalt het in zijn hoofd om zoveel mensen te ” plukken”.

 5. Boral

  De verborgen truc alhier is dat er weer armenwijken door de VVD gecreëerd worden. Juist de verscheidenheid in wijken verdwijnt. Gewilde wijken moeten immers alleen voor VVD-ers toegankelijk zijn. Het is het ware gezicht van het immens hebberige en afgunstige VVD beleid (gesteund door het neo-liberale D66) dat zich hier laat zien. Werk je keihard voor het minimum loon, dan rot je maar op naar een voorzieningsloze getto.

  • marianne martens

   Geweldig geschreven epistel en zo kernachtig juist. De kleine harken worden steeds meer grote harken.misschien moeten alle zaagmachine’s in den lande zich verzamelen om een gierend geluid te horen?

   (in antwoord op Boral)
 6. Meneer Dick

  Er is goed uitgelegd waarom de huren in Amsterdam extra omhoog moeten.

 7. Meneer Dick

  In sommige gebieden, zoals in het centrum van Amsterdam, horen geen sociale huurwoningen te zijn. Daar horen enkel vrije sector woningen te zijn.

  • Boral

   En wat zou daar dan de doorslaggevende reden voor moeten zijn?

   (in antwoord op Meneer Dick)
   • Meneer Dick

    Huurders van sociale huurwoningen in het centrum van Amsterdam zitten en lopen alleen maar in de weg.

    (in antwoord op Boral)
    • Boral

     Meneer Dick • Ik had van u wel een beter argument verwacht. Maar goed, hieruit blijkt maar weer dat u verzuurd en gefrustreerd wat vindt, zonder enige vorm van onderbouwing. Als u zoveel last heeft van mensen, bent u waarschijnlijk zelf daar de oorzaak van. Uw excuus: het zullen wel huurders zijn.

     (in antwoord op Meneer Dick)
    • marianne martens

     met uw antwoord laat u heel duidelijk zien wat er mis is in deze samenleving. De vraag is welke groep is er nu uitschot?

     (in antwoord op Meneer Dick)

Reacties niet toegestaan