Burgemeester Broertjes vliegt uit de bocht met Jodenvergelijking

Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes sprak in het Radio 1-programma De Ochtend over het afpakken van paspoorten van jihadstrijders. Opmerkelijk genoeg vergeleek hij de jihadstrijders met de Joden die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël gingen. 'Je moet goede redenen hebben om een paspoort in te nemen. Iemand moet een strafbaar feit hebben gepleegd. En je weet helemaal niet of iemand daar op oorlogspad gaat,' zo begint hij. Dan vraagt de interviewer: 'Zegt u nu, laat ze maar uitreizen, laat het ze maar uitvechten?' Broertjes reageert: 'Het gaat om volwassen mensen. Nederlanders gingen na de oorlog ook naar Israël om daar tegen de Engelsen te vechten. Wij hebben ze toen ook niet tegengehouden'. Op Twitter kan men zijn teksten niet erg waarderen: 'Burgemeester Broertjes (PvdA) weer in opspraak. Hij vergeleek op Radio 1 ISIS met Joden die naar Israël gingen na de Tweede Wereldoorlog.' 'Beste @pieterbroertjes, graag geeft u geschiedenisles. terroristen vergelijken met Joden richting na WOII is ridicuul.' 'Burgemeester vergelijkt #isis met joden die na WO2 naar Israël gingen? Dacht dat het een grap was, maar hij heeft het echt gezegd.'

Bron(nen):   Telegraaf      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dutchy

  Niet de slimste communicatie deze burgervader.

  • Dead Silence

   Och…ik kijk nergens meer van op als het om deze mensen gaat.

   (in antwoord op Dutchy)
 2. AT

  Zeer onhandige opmerking. Maar feitelijk niet geheel onjuist.

  • Apekool

   Zo heb ik uiterlijk ook veel kenmerken gemeen met Hitler, misschien dat ik eens een bloksnor laat staan…

   (in antwoord op AT)
 3. Jannie Ooms

  Veel gedoe om niets. Het is hooguit een vergelijking die in ons land je beter voor je kunt houden.

  Maar is het niet zo dat inderdaad ten tijde van de totstandkoming van de Staat Israel duizenden gelovige joden van allerlei nationaliteiten naar Israel trokken om daar, ver van Europa, voor hun overtuiging te vechten? Tegen de Britten. Ik beschouwde hen als helden, ik vond dat ze -met de holocaust net achter de rug- voor een goede zaak vochten. Eigenlijk vind ik dat nog steeds, maar met name hun keiharde opstelling jegens de Palestijnen heeft mijn oordeel nogal beïnvloed.

  Nogmaals, de vergelijking is misschien niet handig, maar is het nu niet zo dat vanuit allerlei landen in Europa honderden extreem gelovige moslims optrekken tegen de gezamenlijke vijand in Syrië? Ik moet niets van die lui hebben, begrijp me niet verkeerd, maar lijkt dat niet sterk op wat ooit de door mij destijds toegejuichte joden deden?

  • Likoed Nederland

   De strijd waar het echt om ging was de zelfverdediging tegen de Arabieren.

   De overeenkomst is dus precies andersom: Joden moesten zich toen ook al verdedigen tegen het geweld van soennitische moslims op mensen van andere geloven.

   Dat soennitische geweld is er nog altijd, niet alleen tegen joden, maar ook christenen, jezidi’s, sjiieten enz. zijn het slachtoffer van organisaties als Hamas, Boko Haram, ISIS enz.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Jannie Ooms

    ‘De strijd waar het echt om ging was de zelfverdediging tegen de Arabieren’ schrijft u. Maar die Arabieren kwamen toch niet naar Europa om de strijd aan te gaan? Hoe nobel ook het streven naar een eigen staat, de joden zijn begonnen. Toch?

    Is het niet zo dat de Joodse Staat is gesticht in het Britse protectoraat Palestina, grotendeels bevolkt door Arabieren? Of heetten ze toen al Palestijnen? En dat de van huis en haard verdreven bevolking daarom naar de wapens greep?

    Israel is een feit: niemand zal de joden nog ooit als lammeren naar de slachtbank leiden. Maar dat heeft wel een prijs gehad. De Palestijnen zullen zich moeten neerleggen bij het onrecht dat hen is aangedaan. Er zit niets anders op.

    (in antwoord op Likoed Nederland)
    • Likoed Nederland

     De Joden zijn uit het hele Midden-Oosten etnisch
     gezuiverd door de moslims, naar hun eigen oorspronkelijke land, waar ze al 2.000 jaar woonden voor de Arabische kolonisten kwamen en altijd gewoond hebben.
     Daarom heeft de wereldgemeenschap hen in 1922 UNANIEM een half procent van het Ottomaanse rijk toegewezen, vanwege het recht op zelfbeschikking.

     Dat was geen onrecht. En het waren de Arabieren die etnisch wilden zuiveren, niet de Joden:
     “Dit wordt een uitroeiingsoorlog en een slachting [onder de Joden], die groter zal zijn dan de Mongoolse slachtingen en de Kruistochten.”
     – secretaris-generaal van de Arabische Liga Azzam
     Pasha, in 1948 tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog.

     (in antwoord op Jannie Ooms)
 4. Prikker

  Tsja… ‘t is wel de spijker op z’n kop.
  Die verontwaardiging is dan natuurlijk wel héél hypocriet.
  En dat horen we niet graag over onszelf.

 5. Robin

  Mooi interview was dat. 🙂 Tenenkrommend. Broertjes was zo bezig om tijdens dit interview GEEN mening te geven over de vraag of je wel of niet religekkies hun paspoort moest afpakken als ze met hun kinderen naar een door burgeroorlog verscheurd land willen afreizen dat ie steeds gekkere dingen ging zeggen.

 6. Guest

  Zo’n domme opmerking, dat moet wel een PvdA’er zijn.

Reacties niet toegestaan