Tomas Ross: 'Moord op Fortuyn was geniaal complot'

Politiek
dinsdag, 08 mei 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Thriller- en scenarioschrijver Tomas Ross heeft nog steeds veel onbeantwoorde vragen over de moord op Pim Fortuyn in het Mediapark in Hilversum in 2002. Dat stelt hij in het vakblad De Journalist van deze week. Gefrustreerd over het officiële onderzoek naar de moord en dat geen journalist zijn handen durfde te branden aan het idee dat het wel eens een complot zou kunnen zijn, startte Ross samen met onder andere Theo van Gogh in 2002 een eigen onderzoek. Volgens Ross verdienen de volgende 'heilige feiten' een nader onderzoek:
1.De hoofdwond van Fortuyn. Volgens wapenkenners zou die veel ernstiger moeten zijn als hij vanaf 1,5 meter afstand is beschoten. 2.Een kogelhuls die op meer dan 10 meter afstand van Fortuyn is gevonden. Technisch onmogelijk bij het pistool dat Volkert van der Graaf gebruikte, schrijft Ross. 3.Er zou er een zinsnede uit het autopsierapport zijn verdwenen. De patholoog beschrijft hierin dat één van de kogels in het hoofd van Fortuyn niet van achteren, maar via de voorkant het hoofd binnenkwam.

Ook zouden volgens Ross verklaringen van getuigen nader onderzocht moeten worden. Zo zagen radiopresentator Ruud de Wild en LPF'er Albert de Booy Fortuyn al door zijn knieën zakken voordat Van der Graaf zijn eerste schot loste, ‘waardoor Van der Graaf feitelijk vuurde op het lijk van Fortuyn.'

Dan zijn er de door Ross al eerde geuite twijfels over 'de feiten over de merkwaardige vluchtroute van Van der Graaf na de aanslag' en het feit dat 'politie en hulpdiensten, ondanks een drukke avondspits in Hilversum', binnen enkele minuten na de moord al aanwezig waren op de plek van de aanslag en bij de arrestatie van Volkert bij het benzinestation.


Ross schrijft dat Van der Graaf weleens 'de perfecte zondebok' zou kunnen zijn geweest. 'Maar omdat een aantal 'heilige feiten' nooit serieus is onderzocht, blijf ik vasthouden aan de mogelijkheid dat de moord op Fortuyn een complot is.'