Minister Hennis: is politiek talent haar daadkracht kwijt?

Minister van Defensie Jeanine Hennis moet zich vandaag in de Kamer weer verdedigen. Dit keer over het jarenlange gebruik van ziekmakende giftige chroomverf op werkplaatsen van Defensie. Nog maar twee jaar geleden werd de talentvolle VVD-vrouw juichend binnen gehaald als de eerste vrouwelijke minister van Defensie. Nu vraagt men zich vooral af of ze wel 'in control' is. Naast de giftige chroomverf zijn er de ict-problemen bij defensie, de NH90-helikopters en het uitblijvende cao voor Defensiepersoneel. Hennis eerder zo geroemde daadkracht lijkt verdwenen. Raakt ze verstrikt in de trage Haagse politiek en zijn de problemen waar haar voorgangers haar mee hebben opgezadeld simpelweg te groot? Of is ze echt de controle kwijt? De Kamer denkt het laatste. Er zijn 'te veel problemen' rond Defensie, zegt Kamerlid Wassila Hachchi (D66). 'En ik krijg niet het gevoel dat ze die allemaal onder controle heeft.' Ook 'het personeel is weinig lovend over haar - en dan zeg ik het netjes', zegt Anne-Marie Snels, voorzitter van militaire vakbond AFMP. 'Neem de missie in Mali. Daar zijn voor vierhonderd mensen een paar werkende wc's, het voedsel is regelmatig bedorven, de militairen slapen op luchtmatrasjes. Dan komt het personeel met een petitie en zegt de minister dat het allemaal wel meevalt. Onacceptabel. En alles wordt weggestopt in onderzoeken.' Haar ambtenaren zijn juist wel erg positief over de geplaagde bewindsvrouw: 'Ze werkt keihard, leest alles en zit overal bovenop. Daar wordt ze voor geprezen,' vertelt een ingewijde in het AD.

Bron(nen):   AD      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Talent? Heb ik iets gemist? Wanneer is zij ooit een politiek talent geweest?

  Ik heb nooit begrepen wat zij in de politiek doet, en al helemaal niet in de regering. Snap er geen snars van. Sterker nog, perfect voorbeeld van het minimalisme in Den Haag, als u het mij zou vragen.

  http://www.sylvestereijffinger.com/wp2/2014/11/de-bermuda-driehoek-van-het-kortetermijndenken/

 2. RHK

  Ik ben geen ingewijde in politiek Den Haag, maar als buitenstaander heb ik wel een naar onderbuikgevoel. Politici zijn geen talentvolle mensen, zijn niet daadkrachtig en de oppositie heeft makkelijk praten als ze roepen dat zittende ministers/staatssecretarissen niet in control zijn. Zet D66 op het pluche en je weet zeker dat ook zij die nu een grote bek hebben er niets maar dan ook niets van zullen bakken. Mijn vertrouwen in de politiek is al decennia lang weg en eerlijk gezegd is het natuurlijk van de zotte dat een bewindsvrouwe de shit van haar voorgangers even snel mag oplossen in een coalitiekabinet dat altijd maar compromissen moet sluiten. Daarbij komt dat het geld in bodemloze putten als Europa of ontwikkelingshulp/buitenlandse missies gestort word, dus tja… je kunt nu eenmaal niet alles in 1 keer oplossen met een lege portefeuille. Het zal nooit gebeuren maar ik zou willen voorstellen om al die politieke partijen de kamer uit te trappen, daar ervaren captains of industry neerzetten die het land bestieren… eens kijken of dat de boel positief kan opschudden. Het lost natuurlijk niets op zolang de topambtenaren niet ook vervangen worden, daar zit volgens mij de echte macht en ellende.

  • ernie

   Piet Moerland zoekt nog een baantje en met hem nog tig andere graaiende leeghoofdige , maar ervaren, captains of industry… de lijst is eindeloos. Graaien en mooi weer praten totdat “the shit hits the fan” en dan met gouden handdruk wegwezen…. tja, als je een zakenkabinet wilt (zo heet dat) kom je van de regen in de drup.
   Dan zie ik liever een kabinet van cabaretiers met natuurlijk John Cleese als Minister of Silly Walks en Herman Finkers als Minister van Onweer, KippeNvoer en Condooms en natuurlijk Hans Teewen als Minister van Koningsrelaties, Overhemden en Zaklopen. Verandert er niets, behalve dat we dan nog wat kunnen lachen voor onze belastingcenten.

   (in antwoord op RHK)
   • RHK

    Mmm… toen ik het had getypt bedacht ik me ook dat er gevaar schuilt in een zakenkabinet, zeker als je kijkt hoe sommigen daarvan te keer gaan in het bedrijfsleven. Mijn gedachte was dan ook meer de cultuuromslag die nodig is : minder praten, meer doen en daarbij een duidelijk doel en tijdslijn voor ogen hebben (deze keer is de aandeelhouder dan wel de nederlandse burger die niet kaalgeplukt wil worden).

    (in antwoord op ernie)
    • ernie

     klopt, aberrr… Moral verkünden, das ist leicht, Moral begründen das ist schwer (we hebben ook al 16 miljoen voetbalcoaches) Dus als iedereen over alles mag meelullen ook al wordt ie niet gehinderd door kennis van zaken krijg je altijd een puinhoop. Dan maar liever die van de cabaretier 😉

     (in antwoord op RHK)
 3. Burgermans

  Ach, één totaal verkeerde benoeming zou ik geen verlies aan daadkracht willen noemen. De rest zijn slechts meningen en geen feiten.

  • ernie

   dat ze een talent zou zijn is ook een mening die nergens anders op stoelt behalve dat er gebruik wordt gemaakt van de vrijheid van meningsuiting. En als je van mening bent dat ze een non valeur zonder talent en daadkracht was, is en blijft is dat ook een mening. en die mening is dan weer een feit…. Ja, ik lul ook maar Bert na.

   (in antwoord op Burgermans)
 4. Glorix

  Politiek talent ? Laat me niet lachen.. Ze is mi zo dom als het achtereind van een varken. Het is de hoogste tijd dat we het bestuur van ons land eens serieus gaan nemen en niet langer overlaten aan de volstrekt incapabele partijklerken die de overal het bestuur van ons land verzieken en ons land in steeds sneller tempo naar de afgrond voeren ! We moeten de straat op om het zooitje omhooggeschoten nitwits af te zetten !

 5. harrr

  De zegeningen van positieve discriminatie

Reacties niet toegestaan