Niet artsen, maar politici besturen ziekenhuizen en de zorg

Het zijn opvallend vaak oud-politici die als bestuurder een flinke vinger in de pap hadden bij de verdeling van 23 miljard euro die vorig jaar in de ziekenhuiszorg omging, zo blijkt uit  onderzoek van NRC.
De krant publiceert  een lijst met de namen van 50 mensen met veel invloed. Het zijn bestuurders van ziekenhuizen, zorgverzekeraars en andere zorginstanties. Opvallend is dat geen van de mensen in de lijst arts is. De meesten zijn politicoloog, jurist of econoom.
Onder de invloedrijkste zorgbestuurders is oud-minister van Defensie Frank de Grave (VVD). Hij is voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten. Ook voormalig staatssecretaris van Financiën Steven van Eijk geldt als invloedrijk bestuurder. De voormalig LPF-politicus is nu voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
Een groeiende groep oud-bewindslieden is binnengehaald vanwege hun contacten in politiek Den Haag. Vaak hebben ze nooit in de zorg gewerkt. Onder hen zijn Wouter Bos (KPMG), Roger van Boxtel (Menzis) en André Rouvoet (Zorgverzekeraars Nederland).

De top volgens NRC:
Edith Schippers (VVD).
Steven van Eijk (52)(LPF), voorzitter Landelijke Huisartsen Vereniging
Frank de Grave (56), voorzitter Orde van Medisch Specialisten,
Leon van Halder (56), directeur-generaal (dg) curatieve zorg, VWS
Diana Monissen (56), directeur De Friesland Zorgverzekeraar
Marjanne Sint (63), directeur Isala Klinieken in Zwolle
Bas Bloem (44), neuroloog