Premier Turkije: 'Abortus is complot om groei Turkije in te dammen'

Politiek
maandag, 04 juni 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Duizenden vrouwen gingen gisteren in Istanboel de straat op om te demonstreren tegen een aanscherping van het recht op abortus. De Turkse Islamitische regering is bezig met een wetsvoorstel om abortus effectief
te verbieden.
Uitspraken van regeringsleiders doen het ergste vrezen voor het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen. Zo verkondigde premier Recep Tayyip Erdogan op een conferentie: 'Er is geen verschil tussen het doodmaken van een baby in de buik van de moeder en het doodmaken na de geboorte'. Hij stelde dat abortus en (verkozen kiezersneden) een geheim complot zijn om de groei van Turkije in te dammen.
De minister van Welzijn, Recep Akdag, verklaart dat het abortus-wetsvoorstel eind juni ingediend wordt en voegde eraan toe dat vrouwen die verkracht zijn hun baby aan de overheid moeten afstaan.
De burgemeester van Ankara, Melih Gökçek, zei op tv dat een moeder die abortus overweegt 'zichzelf maar moet doden, in plaats het kind voor haar fout te laten opdraaien'.
De demonstrerende vrouwen stellen: Geen enkele vrouw wil een abortus ondergaan, maar elke vrouw moet die keuze hebben, wat de omstandigheden ook zijn.
De premier noemde de vrouwen 'feministen' en verklaarde: 'Niemand heeft het recht om abortus te plegen'.