Brutale politiek van Obama met ‘onhaalbaar immigratieplan’

Grote woorden gisteren van de Amerikaanse president. Obama geeft bijna 5 miljoen illegalen tijdelijk het recht om in de VS te wonen en te werken zonder dat ze hoeven te vrezen voor uitwijzing. Gespecialiseerde juristen zeggen nu dat zijn plan onhaalbaar is. 'Ons immigratiesysteem is kapot en iedereen weet het', zei Obama gisteren in zijn speech. En: 'Zijn wij een land waar wij arbeiders ons fruit laten plukken en onze bedden laten opmaken, maar ze niet de kans geven om volgens de wet te leven?' Mooi gesproken, maar de illegalen die voor Obama's regeling in aanmerking komen, moeten zich eerst registreren. Ze krijgen dan echter te maken met hoge aanvraagkosten, lange wachtlijsten en een enorme papierwinkel. Het kan zelfs meer dan een jaar duren voordat een aanvraag volledig erdoor is. Geen haalbare kaart volgens de juristen. Democratisch gezien verdient zijn decreet ook al geen schoonheidsprijs, zo twee weken na door de kiezers te zijn afgestraft en voor het nieuwe Congres is aangetreden. Obama hoopt met zijn plan de Spaanstalige kiezers voor zich te winnen en wellicht de immigratiehervorming alsnog door het Congres te krijgen. Want reageren de Republikeinen te radicaal dan vervreemden ze zich nog meer van die groep kiezers dus zullen gematigde Republikeinen waarschijnlijk aandringen op hervorming. Maar Obama moet uitkijken. De Republikeinen kunnen gaan tegenwerken bij de gewenste belastinghervorming en het vrijhandelsakkoord met Europa en Azië. Dat zou een streep betekenen door zijn ambities voor de laatste twee jaar, aldus Amerika-correspondent voor de Volkskrant Arie Elshout.

Bron(nen):   Volkskrant      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. KarlRuprechtKroenen

  Dat leidt vast tot flinke concurrentie voor Taco Bell en Kentucky fried chicken.

 2. FritsB

  Echte illegalen, d.w.z. zij die ooit een verblijfsvergunning hebben aangevraagd maar zijn afgewezen, schieten hier weinig mee op. En een president die dergelijke decreten uitvaardigt, past dat in de Amerikaanse traditie? Obama kan het doen omdat hij toch niet herkozen kan worden, maar netjes is anders.

  • Meneer Dick

   Ja, dat past in de Amerikaanse democratie.
   Wij hebben niet zo’n president maar een Koning, die geen decreten kan bepalen.

   (in antwoord op FritsB)
 3. Meneer Dick

  Dat vrijhandelsakkoord is geen goed offer om door de Republikeinen te laten sneuvelen als zij met deze immigratiedecreet hun zin niet krijgen.

 4. Burgermans

  Wat een flop is Obama’s presidentschap geworden.

Reacties niet toegestaan