Hoe de Tunesische Lente wél slaagde

Zondag zijn in Tunesië de eerste rechtstreekse presidentsverkiezingen. Het land waar de Arabische Lente begon, is ook het enige land waar het is gelukt. Het is bijna vier jaar geleden dat de Tunesische straatverkoper Mohamed Bouazizi zichzelf in brand stak. Het ontketende een revolutie in de hele Arabische wereld. Maar alleen in Tunesië is de dictatuur echt geëvolueerd tot een democratie, schrijft tijdschrift Knack. Volgens Vlaams politicus Annemie Neyts, hoofd van de Europese verkiezingswaarnemers, waren de parlementsverkiezingen 'transparant en geloofwaardig'. Hoe komt het dat Tunesië slaagt waar landen als Egypte, Libië, Jemen of Syrië falen? Een cruciaal verschil is de erfenis van de gevallen dictaturen. Tunesië was altijd al progressiever met een sterke vakbond en grote investeringen in goed onderwijs. Ook de economie stond er beter voor. Wat daarnaast bijdraagt aan de eerlijke verkiezingen is dat in tegenstelling tot de Moslim Broeders in Egypte, de islamisten in Tunesië geen meerderheid hadden in het parlement. Ze waren verplicht een coalitie te vormen, al drukte islamistische partij Ennahda lange tijd nog een zwaar stempel op de Tunesische politiek. Na enkele foute beslissingen, deed de partij vorig jaar echter een stap terug, mede om een Egyptisch scenario te voorkomen. Zo kon de democratie in Tunesië tot bloei komen. Niet alles verloopt overigens vlekkeloos. Voormalige premier Béji Caïd Essebsi is de favoriet voor de presidentsverkiezingen zondag, maar hij is stokoud (87) en een nadrukkelijk vertegenwoordiger van het oude regime. Een ander groot probleem is de salafistische beweging, die door alle partijen in een hoek wordt gedrukt. Een van de gevolgen is dat Tunesië met meer dan 3.000 Syriëstrijders de grootste leverancier is van jihadi's wereldwijd.

Bron(nen):   Knack      

26 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Robin

  Minder religie helpt altijd. Al de andere factoren waren al een gevolg daarvan.

  • Burgermans

   Minder islam zul je bedoelen. Christendom, Boeddhisme en Judaïsme vormen geen belemmering voor mensenrechten en democratie.

   (in antwoord op Robin)
   • Robin

    *Even een lach moet inhouden* Nee, natuurlijk, dom van mij.

    (in antwoord op Burgermans)
    • Burgermans

     Het is geen toeval dat vrijwel alle Christelijke landen democratieën zijn en vrijwel alle moslimlanden dictaturen.
     De Christelijke moraal leidt tot democratie en mensenrechten, de islamitische moraal tot corruptie en terreur.

     (in antwoord op Robin)
     • Hans H

      De leden van bv de Argentijnse en Chileense junta’s, waren zeker ook voorbeeldige christenen? Helemaal niet corrupt en terroristisch. De tienduizenden die verdwenen onder hun dictaat waren natuurlijk onfatsoenlijke mensen, wss niet eens christenen. Dus dan maakt het niet uit, toch?

      (in antwoord op Burgermans)
   • Bert Schimmel

    Blijkbaar ken jij de situatie in Myanmar en Thailand niet. Beide lande zijn niet bepaald democratisch. Cambodja, waar ik woon, kan je ook geen democratisch land noemen, daar wordt het land geregeerd door een corrupte elite groep, aangevoerd door Hun Sen, die al sinds 1985 minister- president is. Hij is wel door het volk gekozen, maar vraag niet hoe.

    (in antwoord op Burgermans)
   • Zmirlap

    Nee inderdaad! De gristenen gaan fantastisch om met mensen van het vrouwlijk geslacht. Deelnemen in politieke organisaties? Tuurlijk! Carriere maken? Jazeker! Vrij zijn om te bepalen wat je met je lichaam doet? Absoluut!

    Als je nu al ziet wat voor stempel die zieke SGPers op de Nederlandse democratie weten te drukken door hun stokpaardjes te beschermen voor gedoogsteun zegt meer dan genoeg. Dat ze hiermee rechten van vrouwen aantasten interesseert ze echt geen hol.

    (in antwoord op Burgermans)
    • Burgermans

     Domme opmerking. Alle Christelijke partijen zijn voor vrouwenstemrecht, zelfs de SGP.

     (in antwoord op Zmirlap)
     • Zmirlap

      Jazeker! Omdat het ze door de strot werd gedrukt en omdat ze het hebben gespint tot het verhaal dat stemrecht geen deelname aan politieke organen betekent.
      Kijk eens jochie, hier is wat informatie waarmee je dat binaire brein kunt voeden: http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Vrouwenstandpunt_van_de_Staatkundig_Gereformeerde_Partij

      Maar, fijn dat je de overige punten gewoon erkent. Heb ik je in ieder geval geleerd dat gristenen, democratie en mensenrechten ook niet bepaald goed samen gaan!

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Mensenrechten en moderne democratie zijn Christelijke uitvindingen.

      (in antwoord op Zmirlap)
     • Zmirlap

      Muhahahahaha, ga jij even mal op je bek! Hier, nog een artikel! http://nl.wikipedia.org/wiki/Democratie

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Moderne democratie, leeswonder.
      LOL

      (in antwoord op Zmirlap)
     • Zmirlap

      Als je het artikel had gelezen dan was je er achter gekomen dat dit artikel het gehele onderwerp dekt en dat je faalt in je commentaartjes. Maar ach, verdieping… Da’s nergens voor nodig…

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Leesbrilletje nodig, Smeerlap?

      (in antwoord op Zmirlap)
     • Zmirlap

      Zonder treffend argument lul je kansloos in de ruimte.

      Da’s je handelsmerk ofniet? Een mening hebben zonder er enig relevant argument tegenover te zetten?

      Als dit Christenlijke uitvindingen zijn dan is kinderverkrachting ook een Christenlijke uitvinding en vraag ik me af in hoeverre je daar geen argument voor nidig hebt om het goed te praten

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Kinderverkrachting is veel ouder dan het Christendom, uilskuiken. Je argumenteert schrikbarend slecht en begrijpend lezen is kennelijk ook niet aan je besteed, Smeerlap. Mag ik vragen wat je voor scholing hebt gehad?

      (in antwoord op Zmirlap)
     • Zmirlap

      Die binaire denkwijze van jou is en blijft een hoogvlieger. Ik geef toch een voorbeeld vanuit het referentiekader dat jij gecreëerd hebt door inhoudsloos in de ronde te gillen. Dus wat betreft begrijpend lezen lig je 10 mijl op me achter.
      Qua fatsoenlijk antwoord geven overigens ook.

      Eigenlijk geef je nooit antwoord. Kinderachtig trollgedrag… Dat is het… Ik hoop van harte dat je nog geen stemrecht hebt…

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      OK, dat verklaart een hoop. Ik heb trouwens op de Katholieke Universiteit Nijmegen geschiedenis gestudeerd. Fijne dag nog!

      (in antwoord op Zmirlap)
     • Zmirlap

      Kijk! Ook dat verklaart een hoop.
      Een universitaire flopleiding aan een instelling waar de grootste onderzoeksfraudeur van deze eeuw op de loonlijst stond is inderdaad een goed argument om je gelijk te halen! Chapeau! Veel van geleerd zeker? Zo’n stukje geschiedenis. Dat je vervolgens thuis in een hoekje kunt gaan zitten huilen omdat niemand je moet hebben staat hier los…
      Ook toont je reactie direct de misplaatste voor van verhevenheid en arrogantie aan die je ten toon spreidt in je reacties. Juist iemand met een WO achtergrond zou zeer eenvoudig met argumenten moeten kunnen komen. Je bent immers opgeleid tot onderzoeker. Je gebrek hieraan toont ook direct het niveau van je flopleiding aan.
      Vervolgens is het ook gelijk duidelijk waarom je van die hilarische zwart/wit commentaartjes plaatst zo gauw er iets gezegd worden over Christenen ten opzichte van andere religieuzen. En dát past weer direct bij puntje 2.

      Ofwel: Je valt keihard door de mand makker! Hier valt geen eer meer te behalen. Schoefje los. Misschien wel 2.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Fantast

      (in antwoord op Zmirlap)
     • Zmirlap

      Nee, zeker niet. Ik kan oprecht zeggen dat ik de mooiste baan van de wereld heb, dat alle keuzes die ik gemaakt heb de juiste waren en dat ik daadwerkelijk iets bijnte dragen heb!

      (in antwoord op Burgermans)
     • Bart

      Zmirlap, je hebt slechtere argumenten dan Burgermans!

      (in antwoord op Zmirlap)
     • Zmirlap

      Ach kijk! Spuit 11 geeft modder! Snoezigheid!

      (in antwoord op Bart)
 2. Point

  Wat hebben we lang gezocht in Noord Afrika, maar toch gevonden; hé Tunesie is net zo democratisch als Nederland hoor. Mooi zo’n lichtpunt daar, hadden we even nodig met z’n allen!

  Maar dan even niet tussen de tussen de regels lezen hoor, we zijn net zo blij: Salafisten worden door alle partijen in de hoek gedrukt, Tunesie grootste leverancier van Jihadstrijders. Pfffff, gelukkig gaat de democratie ze daar redden, toch?

 3. Meneer Dick

  Tunesië is de grootste “leverancier” van strijders voor de Islamitische Staat. Hoe meer fundamentalistische Tunesiërs naar die IS gaan, hoe rustiger het in Tunesië wordt en hoe meer kans dat de democratie daar lukt.

 4. Vogelbeest

  Dus minder islamisme verhoogd de kans op democratie.
  Ik krijg alleen sterk de indruk dat de meeste islamieten helemaal geen democratie willen. Ze willen slaven en stenigen.

Reacties niet toegestaan