Volgens Fred Teeven past er in Nederland geen Syriër meer bij

Er zijn 6 miljoen Syriërs op de vlucht. De meeste vinden een vluchtplaats in de omringende landen, met name in Libanon, Turkije en Jordanië. Maar om de druk daar iets te verminderen wordt ook de rest van de wereld gevraagd Syriërs op te nemen. De meeste Europese landen doen dat, maar Nederland niet, heeft de onvervaarde Teeven besloten. Er past in ons land geen Syriër meer bij, zegt hij vandaag tegen De Telegraaf.
Hij legt daarmee de wens van de Tweede Kamer naast zich neer. De VVD-bewindsman wijst op de vreemdelingenopvang die door de forse vluchtelingenstroom al uit de voegen barst.
In een interview met De Telegraaf zegt Teeven dat er al heel veel schrijnende gevallen in de Nederlandse opvang zitten. Een Kamermeerderheid vond dat ruim een jaar geleden niet genoeg. De Kamer eiste dat Nederland 250 van de meest schrijnende gevallen uit VN-vluchtelingenkampen naar hier haalt. Dat aantal zou boven op de 500 gevallen moeten komen die er al worden uitgenodigd.
Teeven heeft een reactie daarop telkens uitgesteld maar zegt nu dat hij het niet gaat doen.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  De PvdA zal Fred Teeven wel onder druk zetten, denk ik. Hij laat echt het kabinet niet vallen over de opname van 250 extra vluchtelingen. De komen dus gewoon.

  Maar hij heeft gelijk: we krijgen er wel erg veel, zo langzamerhand. En als het echt niet anders zou kunnen, dan zou ik er geen bezwaar tegen hebben om er nog meer naar hier te halen. Die arme mensen, getroffen door oorlogsgeweld, moeten tenslotte ergens heen kunnen. Als in ons veilige landje oorlog uitbrak, en Spanje zou nog vrij zijn, dan zou ik ook, met mijn spulletjes op een kinderwagen geladen, richting het zuiden vluchten en zou ik hopen daar te worden opgevangen.

  Het vluchtelingenprobleem is echt iets dat zich leent voor een Europese oplossing. Nu is het zo dat vluchtelingen -voor zover ik weet- voornamelijk terecht komen in landen als Nederland, Engeland, Italië, Griekenland, Frankrijk, Spanje, België en Duitsland. Dat zorgt voor een onevenredige druk op die landen.

  Mijn voorstel: stuur alle vluchtelingen naar een groot centraal opvangpunt, ergens in Europa. Van daar uit verdeel je de vluchtelingen eerlijk over de Europese landen. Dus ook over Polen, Hongarije, Roemenië en andere vroegere Oostbloklanden. Dat zal de druk op de huidige opvanglanden sterk verminderen.

  • Vogelbeest

   Bijna goed. Stuur alle vluchtelingen naar een groot opvangkamp van de EU, maar in Marokko of een ander stabiel niet-EU land. Met die dak-bed-brood regel komen we van geen enkele uitgeprocedeerde asielzoeker meer af.
   Als de opvangkampen buiten de EU zijn kun je afgewezen asielzoekers gewoon op eigen kracht de poort uit laten wandelen. Als we dan ook nog eens de procedure verkorten tot 3 weken (ipv 10 jaar of zo) kan de hele asielzoekersindustrie ontmanteld worden. Dat levert een besparing van miljarden per jaar op.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 2. Paulraw

  We moeten gewoon eerlijk zijn .Niemand in NL zou moeilijk doen als alle vluchtelingen christelijk ,atheïstisch of boeddhistisch waren.
  We importeren iets dat we niet kunnen handelen op de lange termijn.

 3. jantje

  Op het Arabisch schiereiland is plek zat.
  Ze hebben daar ook nog eens geld genoeg (olie).
  Ze spreken dezelfde taal (arabisch)
  en hebben hetzelfde geloof.
  Het is dichterbij.
  Het heeft ong. hetzelfde klimaat.

  Waarom vluchten ze niet daarheen?

 4. Tim66

  Het maakt niet uit welk geloof “vluchtelingen” hebben.Nederland is Vol, asiel centra,s zitten overvol,gevolg vechtpartijen en criminaliteit Nederlanders zijn het zat om alle problemen van de wereld op te lossen onze maatschappij heeft nergens geen geld meer voor om bejaarden,zieken of andere nederlanders te helpen maar deze massa immigratie moet door gaan van de EU politiek ,waarom moeten onze kinderen en nederlanders nu al jaren wachten op een betaalbaar huis of hulp ,nee dat geven we aan kansloze asiel zoekers die niets bijdragen aan onze maatschappij.
  Politici zijn schuldig voor het veroorzaken van discriminatie ,en als er Nederlanders zijn die dit inhumaan vinden of vinden dat wij Nederlanders deze mensen moeten helpen heb ik een goede oplossing neem deze mensen op in Uw eigenhuis draag zelf op voor de kosten en gebruik geen belastinggeld van burgers die hier op tegen zijn,ik durf te wedden dat de liefde voor opvangen van deze mensen snel afgelopen is!
  Wij Nederlanders zijn een van de meest hulpgevende landen ter wereld ,waar blijven al rijken moslim landen om hun broeders helpen ! De moslim liefde tussen moslims is een sprookje van Allah.

 5. Dead Silence

  Teeven en de rest van het zooitje. Ik walg nog erger van jullie dan wat dan ook in in mijn leven kan voorstellen. Goede genade, wat een bestuur. En wat een rechtspraak.

 6. zo maar iemand

  Als we nou elke jihadganger ruilen met iemand die hier graag wil zijn?

Reacties niet toegestaan