Wie is Donald Tusk, de nieuwe president van Europa?

Vandaag neemt de oud-premier van Polen Donald Tusk het stokje over van de Belg Herman van Rompuy. Tusk is de nieuwe voorzitter van de Europese Raad. Maar wat weten we verder over de in eigen land zo populaire Pool? Om te beginnen heeft hij zijn land vakkundig door de crisis geloodst. Waar het in andere Europese landen kommer en kwel was, bleef Polen positieve groeicijfers noteren. Tusk is een moderne premier, die als geen ander het nieuwe open en liberaal democratische Polen vertegenwoordigt. Hij heeft gebroken met de traditionele patriarchale leiderschapsstijl, de conservatieve katholieke agenda en het wantrouwen jegens grote buurlanden. Tusk is een goede diplomaat. Hij zorgde snel na zijn aantreden voor een sterke verbetering van de Pools-Russische relaties, maar hij was het afgelopen jaar ook een van de belangrijkste steunpilaren van de pro-Europese krachten in Kiev en pleitbezorger voor harde sancties tegen Rusland, schrijft de Volkskrant. Hij bezit over veel kennis van de recente Europese geschiedenis en belangrijker: een grote dosis tact. Dat hij slecht Engels en geen Frans spreekt, lijkt hem te worden vergeven. Om goede vrienden te worden met de Duitse bondskanselier Angela Merkel is correct Duits voldoende. Over die vriendschap zegt hij: 'Ik ben niet in staat kwaad te worden op Angela en zij niet op mij', hetgeen ongetwijfeld een rol heeft gespeeld bij zijn voordracht.

Bron(nen):   Volkskrant      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Malky

  In ander gerelateerd EU nieuws, de in Nederland als internationaal superheld bekend staande Frans Timmermans heeft vandaag vrijheid, veiligheid en justitie geregeld:

  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-2266_en.htm?locale=en

  De mensen danken Frans massaal via Facebook voor het schapen van een paradijs die zijn weerga in de wereld niet kent.

  De guitige verschijning (die 7 verschillende talen spreekt) gaat zich nu concentreren op andere problemen, maar ook dat zal met een paar weekjes geregeld zijn.

  • Guest

   scheppen, niet schapen
   een paradijs dat, niet die

   (in antwoord op Malky)
  • Dead Silence

   Lever een man of vrouw die capaciteiten heeft dan een inhoudsloos wandelend woordenboek.

   (in antwoord op Malky)
 2. Meneer Dick

  En iedereen, die hem dwarszit, kan hij gewoon uitlachen.

Reacties niet toegestaan