Eberhard van der Laan is woedend op Fred Teeven

In 2016 moet de justitiële jeugdinrichting Amsterbaken in Amsterdam sluiten. De jongeren moeten dan elders in het land worden ondergebracht. Geen probleem volgens de Kamer, want de jongeren kunnen 'met de moderne media ook wel op afstand worden bereikt'. 'Flauwekul', vindt burgemeester Eberhard van der Laan, die 'razend' is op staatssecretaris Fred Teeven. In Amsterbaken zitten gemiddeld 75 jonge gedetineerden, wat neerkomt op zo'n driehonderd per jaar. Onder hen zijn volop leden van de Top 600, veelplegers die de overheid hoe dan ook uit de criminaliteit wil halen. 'Wáárom zou je ons goed functionerende systeem kapot schieten? Irrationeler kán niet,' briest de burgemeester. Hij heeft staatssecretaris Fred Teeven en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) bij herhaling gevraagd terug te komen op hun besluit. De sluiting van de jeugdinrichting is een bezuiniging die onder andere nodig is om de eerder zwaar getroffen provincies Drenthe en Limburg te ontzien. Volgens Van der Laan is het essentieel dat de jongeren in hun eigen regio blijven. 'Als ze beginnen te zeuren dat we die jongens tegenwoordig toch met ict kunnen bereiken of gaan kletsen over rechtsgelijkheid ten opzichte van een dorp in Drenthe, snappen ze he-le-maal niets van deze groep.' Maar Van der Laan zegt nog één poging te doen om Amsterbaken te redden door in ieder geval te zorgen dat het personeel niet al voor 2016 wordt ontslagen.

Bron(nen):   Parool      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Hoeveel procent van die knapen zou ooit weer op het rechte pad terechtkomen?

  • Dead Silence

   Zero. En hoeveel heeft deze zinloze hulp gekost van onze belastingencenten. Die 600 in beton gieten zou beter zijn.

   (in antwoord op Burgermans)
   • ernie

    Vierendelen! Stokslagen! Stenigen! Levend villen! Radbraken! Levend koken! In de rattenketel! Terug naar de middeleeuwen met behoud van wachtgeld! Of staat “in beton gieten” in de Koran? Dan wil je vast de invoering van de sharia… Je bent zo te zien niet veel beschaafder dan allerlei geitenneukers…

    (in antwoord op Dead Silence)
    • Dead Silence

     Gaat u dan maar de dialoog aan als herder. Voordat u het in de gaten heeft ligt uw hoofd er al af. Vuur met vuur bestrijden is de enige remedie.

     (in antwoord op ernie)
     • ernie

      Daarom: terug naar de Middeleeuwen – het walhalla van Dead Silence! Maar natuurlijk wel met behoud van uitkering…. Veel plezier in Tokkielonië!

      (in antwoord op Dead Silence)
 2. Bart Matthesius

  Het probleem is niet zo ingewikkeld: Teeven en Opstelten zijn bezig met een huishoudboekje, meer niet. Ze zijn niet bezig met de problematiek zelf.

 3. Meneer Dick

  Die Amsterdamse terroristen moeten juist niet in de eigen regio worden opgesloten, juist niet. Van der Laan heeft er geen snars van gesnopen. Die Amsterdamse criminelen moeten in Drenthe worden opgesloten, juist wel daar.

Reacties niet toegestaan