‘Geestelijk gestoorde heeft Els Borst vermoord’

Volgens een verzorger in een tehuis voor mensen met een geestelijke storing is er een grote kans dat een van zijn of haar patiënten de moord heeft gepleegd op oud-minister Els Borst. De verzorger - die anoniem wil blijven - had tegenzin om rechtstreeks te spreken met de politie, vanwege zijn zwijgplicht. Maar hij of zij kon het wel met zijn geweten verenigen om te spreken met Peter R. de Vries. Die nam contact op met de politie. Naar het oordeel van de politie lijkt oplossing van de moord nu heel dichtbij. Els Borst werd op 10 februari 2014 dood aangetroffen in de garage van haar woning in Bilthoven.  Ze bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen. Over dader en motief is niets bekend. Zeven dagen na haar overlijden vond er in de Dom van Utrecht een herdenkingsbijeenkomst plaats, waar onder anderen premier Mark Rutte en de oud-premiers Ruud Lubbers en Wim Kok aanwezig waren.

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “verzorger” en “zijn of haar” 😀

 2. Prikker

  De politie zegt ‘r heel anders over te denken…
  http://www.nieuws.nl/algemeen/20141222/Politie-nog-geen-doorbraak-in-zaak-Borst

 3. Templein

  Je moet met geruchten uit psychiatrische centra heel voorzichtig omgaan.

  Helaas gebeurt het al te vaak dat meerdere chronische patiënten zich presenteren als dé moordenaar. Maar dan blijkt er bij doorvragen geen kennis te zijn van details van het misdrijf.

  • Dead Silence

   De meeste doelbewuste moordenaars sporen niet. Alleen mogen die vrij rondlopen in onze bananenrepubliek. Met toestemming van onze nog zwaarder gestoorde rechters. Maar ik betaal wel meer belasting. Alles opgelost.

   (in antwoord op Templein)
   • Templein

    Is hier sprake van een doelbewuste moordenaar?
    Zijn onze rechters “zwaarder gestoord”? Dan wie dan wel? En wat houdt de stoornis in?

    (in antwoord op Dead Silence)
    • Windows 8

     werkstrafjes voor doodrijders bijvoorbeeld?

     (in antwoord op Templein)
     • Templein

      Ja, die kloof was te groot. In ieder geval werd het voorbeeld in Zuid-Nederland (het doodrijden van opa, oma en kleinkind) niet onvoldoende gemotiveerd.
      Maar het effect van zwaar straffen is nog steeds niet goed onderzocht. Tot nu toe is de aanname dat het weinig functioneel is. Alleen voor mensen die niet meer in de samenleving passen, zou zo’n zware straf functioneel zijn. Bovendien zijn zware straffen erg duur voor de samenleving.
      Hoe het beter kan, daar is meer onderzoek voor nodig.
      Het verbaast me wel dat er zo weinig onderzoek naar gedaan wordt. Het is immers een probleem, zolang de mensheid bestaat.

      Maar dit alles heeft nog niets te maken met de zoektocht naar de moord op die zeergewaardeerde mevrouw Borst.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Templein

      correctie. Onvoldoende gemotiveerd. Het woordje [niet] vervalt.

      (in antwoord op Templein)
    • Dead Silence

     Wie zegt dat ik spreek over dit specifieke geval? Dat moet nog blijken. U vraagt naar de bekende weg verder. In het algemeen houdt deze stoornis in dat uitschot der maatschappij beschermd wordt door onze rechters. Het stimuleert geteisem om verderf te zaaien in ons land. De straffen zijn ridicuul. Beschamend.

     (in antwoord op Templein)
 4. Windows 8

  “had tegenzin om rechtstreeks te spreken met de politie, vanwege zijn zwijgplicht. Maar hij of zij kon het wel met zijn geweten verenigen om te spreken met Peter R. de Vries.”
  Geweten? Hoeveel euries?

  • marianne martens

   Neen, Mijnheer Windows 8, ws heeft het niets met geweten + euro’s te maken. In dergelijke instituten werken en te weten komen van een mogelijk misdrijf van een patiënt, maakt voorzichtig, zeer voorzichtig. Mogelijk dat degene zijn baan niet wil verliezen in deze sobere Europese tijden, mogelijk heeft hij eerst heftige schuldgevoelens gehad of heftige gewetensnood. Kan bijna niet anders gezien de tussentijd. Directies of RvB zijn niet de degenen die de werknemer beschermen, de werkers zeker niet, denken veelal aan hun goede naam en ego’s. Tegenwoordig mag iedere doorgedraaide gek een klacht indienen en moet de werker voor open doel zich verdedigen tegenover een commissie waarvan de mensen niet uitblinken in ‘boven de partijen” staan. P.R. de Vries is misschien wel een hele goede keuze. Houdt zijn mond, kan zwijgen en beschermen. Losse flodder:” u weet toch hoe het de klokkenluiders hier vergaat?”

   (in antwoord op Windows 8)
 5. Burgermans

  Interessant dilemma, de beroepseed versus het rechtsvaardiggeheidsgevoel.

 6. coco

  Ken jij Coco?

 7. Meneer Dick

  Die tipgever moet aan z’n verstand gepeuterd worden dat hij in dit geval helemaal geen zwijgplicht heeft. In tegendeel, hij heeft juist de plicht om bij Justitie te getuigen, net als iedereen.
  Zodra onthuld wordt wie hij is, moet hij ook strafrechtelijk stevig aangepakt worden.

Reacties niet toegestaan