Invloed van PVV in de Kamer marginaal

De parlementaire invloed van de PVV in de kamer is sinds de 'Marokkanenspeech' van maart vorig jaar gemarginaliseerd. Geen partij voelt er nog veel voor om met Wilders en consorten samen te werken. Trouw heeft de invloed van de PVV gemeten aan de hand van het succes van ingediende moties en verzoeken aan de regering. In 2014 werd slechts 3 procent van de moties van de partij aangenomen. Ter vergelijking: De SP en het CDA kregen steun voor respectievelijk 12 en 23 procent van hun moties. De beperkte politieke invloed van de PVV heeft deels te maken met de speech van Wilders, waarin hij zijn aanhang vroeg of ze 'meer of minder Marokkanen wilden'. Daarna besloten de PvdA en 50Plus geen moties meer met de PVV in te dienen. De SP sloot Wilders uit bij het mede-indienen van eigen moties. Ook met andere partijen bekoelden de verhoudingen. Voor 2014 diende de PVV gemiddeld 83 keer per jaar een voorstel in samen met een andere partij. Het afgelopen jaar gebeurde dat nog maar 42 keer.

Bron(nen):   Trouw      

60 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Als de PVV maar groot genoeg wordt nemen de oude politieke partijen hun standpunten één voor één over, net als destijds bij de LPF.

  • ernie

   Als ik maar groot genoeg word word ik de baas en zijn we helemaal een bananenmonarchie.

   (in antwoord op Burgermans)
   • TrekInWatNeemEenSnackKitkat

    Jij bent de bitch van Bert dus jij mag alleen maar slikken, dus groter wordt je nooit.

    (in antwoord op ernie)
    • ernie

     maar ik hept wel gramatica geleert op sgool in groep vijf en dat hept jei weer nied. drom iz de infloet van de pvv marchinaal: ze kenne niet sgreive en niet leizuh

     (in antwoord op TrekInWatNeemEenSnackKitkat)
     • KieteKatte

      Oke, laat maar zien wat er grammaticaal niet klopt dan.

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      “groter wordt je” typisch foutje voor een VMBO’er die het zelf niet eens ziet.

      (in antwoord op KieteKatte)
     • KieteKatte

      Leg eens uit?

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      ik wil wel gratis gramaticales geven voor een nieuweling bij de inburgeringscursus, maar voor jou kosd dat gelt. Dus as ik het moed uitleggen bent jij een inburgeraar die nog nied geslaagt is en nied weed hoe hij med deetjes een teetjes moed omchaan…

      (in antwoord op KieteKatte)
     • KieteKatte

      Misschien moet jij weer eens wat bijles krijgen.

      https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/word-je-wordt-je-kwalijk-genomen

      Leuk geprobeerd gappie.

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      Mooi. Misschien kun je dan meteen ff verdergaan met leren (want daar ben je nooit te oud voor;-)

      eerst schreef je nog

      “Misschien moet jij weer eens wat bijles krijgen.
      https://onzetaal.nl/taaladvies
      Leuk geprobeerd gappie.”

      En om een of andere duistere reden is dat commentaar weer weg hiero. Maakt niet uit: ook uit dat OT artikel blijkt dat je niet hebt gelezen alvorens victorie te kraaien. Want er staat duidelijk:

      “De zin ‘Wat wordt je nu precies kwalijk genomen?’ zit anders in elkaar. Je is hier geen onderwerp; het is niet vervangbaar door jij, maar door de niet-onderwerpsvorm jou. Dat komt doordat je in deze zin een meewerkend voorwerp is. Het onderwerp in deze zin is wat.”

      Zo ook in jouw zin “groter wordt je hier niet van”. Daar betreft het ook geen meewerkend voorwerp (maar is “je” te vervangen door “jij” en niet door “jou”). Kortom: de t is fout.

      En nu we toch aan het verder leren zijn. (Ik moet het toegeven dat ik weinig PVV-aanhangers tegenkom die bereid zijn te leren, chapeau!): De werkelijkheid is vaak vele malen complexer dan een snelle reactie vanuit de heup geschoten rechtvaardigt. Dus misschien dat de moraal van dit verhaal kan zijn dat de zogenaamde werkelijkheid (ook die waar de PVV tegen tekeer gaat) iets meer nuance in de benadering vergt?

      Bert zegt trouwens dat je eigenlijk wel lief bent!

      (in antwoord op KieteKatte)
     • KieteKatte

      Ik ben geen PVV aanhanger ,maar wel een verveeld persoon.
      Hebben zij en ik toch wat gemeenschappelijk.

      Je hand in het vuur steken voor een politieke partij of denk richting is te simpel.

      Tevens ben ik dyslectisch een absolute beelddenker, dus je kan je voorstellen dat geschreven taal niet mijn ding is, maar ach ik ga nog steeds voorwaarts,.

      “De werkelijkheid is vaak vele malen complexer dan een snelle reactie vanuit de heup geschoten rechtvaardigt”

      De werkelijkheid is gelamineerd en om tot de kern van een zaak door te kunnen dringen is een eerlijke en scherpe blik nodig.
      Het is niet gemakkelijk om alle zaken in beeld te krijgen die invloed hebben op een bepaalde situatie, en dat even koppelen aan het idee dat de PVV alles wel zal oplossen, dat zie ik niet gebeuren.
      Maar Geert en de zijnen houden de boel wel scherp.

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      Als je dan de Partij Voor Verveling opricht, word ik ook lid! Mist in de statuten komt te staan dat iedereen een banaan in zijn oor moet hebben natuurlijk…

      (in antwoord op KieteKatte)
     • KieteKatte

      Strak plan, Partij Voor Verveling.

      Nog eisen stellen qua IQ?

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      da’s een lastige want wrschl kom je er dan niet onderuit om een ondergrens en bovengrens te bepalen.
      En verder moet je natuurlijk wel op tijd updaten dus Windows8 komt er niet meer in is obsolete.

      (in antwoord op KieteKatte)
     • KieteKatte

      He shall not pass!!!!

      (in antwoord op ernie)
     • Rinus57

      Jeetje , u lijkt Diederik Samson wel , de ezel stootte zich tijdens verkiezingen twee maal aan de zelfde steen , en bij de volgende verkiezingen als hij weer verliest wel voor de derde keer als ik het gesprek
      bij Jinek mag geloven .

      Wat heeft de wereld toch rare snuiters rond lopen , Rutte en Samson , twee maatjes die liegen en bedriegen dat het gedrukt staat , en dat zit in het pluche nota bene ons land te verkwanselen in de 2e kamer .

      Over IQ gesproken dan hé .

      Blijft voor hun dan niet veel over dan alleen te bashen op de PVV .
      Dat heet bij mij kortzichtig en gebrek aan kennis , als deze heren een klein beetje kunnen nadenken en dat betwijfel ik nu juist , bashen zij alleen op een beleid wat nog nooit is uitgeprobeerd of uitgevoerd , domweg daar Geert Wilders nooit aan de macht is geweest en zijn verkiezingslijst heeft afgewerkt .

      Zijn oppositie is net als bij velen in de kamer een ideaal beeld te schetsen van de partij waar hij , of zij voor staat , maar betekend nog geen uitvoering van beleid .
      Daar zijn de clowns Rutte en Samson voor verantwoordelijk
      dus waar heeft men het dan over .

      Misschien slecht getafeld , laten wij het daar maar op
      houden of verkeerde interpretatie van de MSM .

      Ik zou zo zeggen eerst nadenken dan pas gaan schreeuwen , anders lijkt het net een gillende kleuter die zijn zin nooit krijgt .

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      ik ben het helemaal met u eens, maar waarom ik dan op Didi Glibber lijk ontgaat me. Het enige dat ik kan verzinnen is dat ik niet alleen – om in uw terminologie te blijven – Rutte en Samsom clowns vind, maar ook Wilders, Pechtold, Thieme en nog 171 anderen…
      Dat verschil resulteert er in dat ik het als theater beschouw en u zich erover opwindt en niet alleen een verkeerde interpretatie van de MSM aanhangt, maar ook de THT overschrijdt. Ik zou zeggen relax & enjoy, neem nog een goed glas wijn en ga beter tafelen.

      (in antwoord op Rinus57)
     • Rinus57

      Bedankt voor de reactie , en waarom ik jeetje , u lijkt Diederik Samson wel met de aanvang begon , is wel gebleken dat ik specifiek uw aandacht had.
      Trek het in dit context u persoonlijk niet aan , daar gebruikte ik het woord lijkt voor , m.a.w. niets is wat het lijkt en laat ons allen in het ongewisse en is als een opmerking te plaatsen .
      Relaxen doe ik evengoed wel en tafelen heb ik niet over te klagen maar toch bedankt voor de tip .
      Het gaat u goed .
      Groet Rinus57.

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      Je kund oock segguh “hierdoor loopt jei nied harder” en dat mag oock voor iemand die vrijheid verwart met ‘alles mach’

      (in antwoord op KieteKatte)
     • ernie

      om je toch een beetje te helpen (ander ga je huilie, huilie doen misschien) Neem eens een lesje:
      http://beterspellen.nl/website/index.php?pag=72

      (in antwoord op KieteKatte)
  • Allard

   Ja maar de PVV wordt helemaal niet groot. Geert Wilders wordt nog voor de verkiezingen vastgezet en dan kan de partij opgedoekt worden, want Wilders is immers de partij. Hij regeert met ijzeren vuist.

   En zoals ik al eerder zei kunnen de vrijgekomen zetels aan de communisten worden gegeven.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Als de moslims in dit tempo doorgaan met aanslagen en misdaden plegen wint de PVV probleemloos de verkiezingen.

    (in antwoord op Allard)
    • Allard

     Ja maar dat gaat niet gebeuren Burgermans, en dat weet je zelf ook wel. De PVV heeft totaal geen ‘vrienden’ meer in de Tweede Kamer na de Minder, minder, minder uitspraak van de heer Wilders. De PVV kan dan wel gaan winnen maar steeds meer partijen zijn niet meer bereidt om met hun samen te werken. Dus dat wordt weer lekker in de oppositie en aangezien veel PVV motie’s weggestemd worden zal de partij in principe helemaal niks meer kunnen en vanzelf vervagen zoals de LPF.

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Fascisme (Jodenhaat, homofobie, vrouwenonderdrukking, censuur) dat zie je toch eerder terug bij de onverdraagzame en totalitaire islam dan bij de geweldloze en democratische PVV, Allard. Je kunt veel van de Heer Wilders zeggen maar wat de islam betreft heeft de Limburgse staatsman 100% gelijk.

      (in antwoord op Allard)
     • Allard

      Vreemd dat je de PVV als een democratische partij ziet. In het fascisme komt het namelijk voor dat één partij of persoon alle macht heeft.

      Precies zoals de heer Wilders zijn PVV heeft ingericht, Wilders is de partij, verder niet, fascisme 2.0. En degene die probeert om van de PVV een democatische partij te maken krijgt het aan de stok met de grote leider.

      En de beschrijvingen van het fascisme waar jij nu naar refereert komt bij de PVV aanhangers bekend voor.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Vreemd dat jij de PVV als een fascistische partij ziet. Wilders is juist een democraat in hart en nieren die tegen een fascistische religie vecht.

      (in antwoord op Allard)
     • Allard

      Je probeert er weer omheen te draaien, typisch PVV kuddegedrag.

      Zoals ik al zei is de manier waarop de PVV gestructureerd is al een voorbeeld van het fascisme.

      Vertel mij eens waarom Wilders nou precies een democraat is. Volgens jou vecht hij tegen een fascistische religie, dat is duidelijk zo denk jij. Maar er moeten toch meerdere redenen zijn om deze haatmeneer als democraat te beschouwen.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Heel simpel: de PVV voldoet aan geen enkel kenmerk van het fascisme, de islam aan alle. Ik noem Jodenhaat, homofobie, vrouwenonderdrukking, geweldverheerlijking, censuur, gelijkschakeling, zuiverheidsdenken, anti-democratie, anti-kapitalisme, veroveringsdrang et cetera et cetera.

      (in antwoord op Allard)
     • Allard

      Ja die Islam moet je wel erg hoog zitten. Bij de PVV stemmers zie je dit gedrag ook regelmatig voorkomen. Xenofobie noemen we dat ook wel, het is geen onbekend iets dat xenofobie een rol heeft gespeeld bij de opkomst van het fascisme in de vorige eeuw, iets wat hedendaags ook weer aan de orde lijkt te zijn.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Jij noemt het xenofobie, ik noem het godsdienstkritiek. Je kunt veel van de Heer Wilders zeggen maar hij heeft geen hekel aan alle buitenlanders (zelf is hij met een buitenlandse getrouwd) maar wel aan de islam (terecht zo bleek deze week).

      (in antwoord op Allard)
     • Allard

      Waar heb ik gezegd dat Wilders een hekel zou hebben aan buitenlanders? Als dit er ook nog bij komt, dat is de stempel fascistisch in iedere geval weer op z’n plek.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Je noemde hem xenofoob. Wel blijven opletten wat je allemaal schrijft Allard!

      (in antwoord op Allard)
     • Allard

      Nee, ik heb Wilders geen xenofoob genoemd. Ik zei dat xenofobie voornamelijk bij de PVV stemmers voorkomt en dat dat een rol heeft gespeeld bij de opkomst van het fascisme.

      Nu wel even de aandacht erbij Bugermans, ik kan me voorstellen dat die Islam je een beetje verwart.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Nee hoor, jij smeert de PVV xenofobie aan, ik niet. Ik benadruk juist de overeenkomsten tussen de islam en het nazisme. Zullen we het daar eens over hebben?

      (in antwoord op Allard)
     • Allard

      Natuurlijk, het is altijd weer de ander die het gedaan heeft. Ook zo’n mooi voorbeeld van hoe de PVV stemmer over andere mensen denkt. Het is allemaal de schuld van een ander.

      Burgermans toch, ik snap dat je het druk hebt. Natuurlijk zul je op Al Jazeera je gal ook wel weer spuwen dus ik maak het dit keer niet al te moeilijk voor je.

      Zie mijn reactie hierboven.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Ik benadruk juist de overeenkomsten tussen de islam en het nazisme. Zullen we het daar eens over hebben?

      (in antwoord op Allard)
     • Allard

      Dat je veel aan het benadrukken bent daar ben ik het helemaal mee eens, het lijkt wel alsof je daar speciaal tijd voor aan het vrijmaken bent.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Dat is ook zo. Naar mijn mening is de PVV geen bedreiging voor onze vrije samenleving maar de islam wel.

      (in antwoord op Allard)
 2. ernie

  Op 1 februari wordt Nederland een dictatuur:
  http://www.speld.nl/#B1MHQzazq1ODA0ojeF2DPA3SOyJC2iaf
  Dan zal Ome Greet ons een poepie laten ruiken!

 3. Point

  Hallo, daar zijn we weer, de overtik media. Het lijkt wel of er verkiezingen zijn binnenkort. Dus volop de PVV framen. Het hele journaille en de politiek doet er aan mee. Hé, democratie is niet voor PVVers hoor alleen voor ons als goedvolk zoals de redactie van deze overtiksite. Maar wel hypocriet meelopen met zinloze marsen om mensen te herdenken die je eerst heel erg afkeurde. Ik zie de rijen al weer van onze wenende politici als er iets met GW is gebeurd conform de lijst waarop ook een van de tekenaars stond.

  • vandehoedenderand

   Waarom is democratie niet voor PVV’ers?
   En wie van de meelopers heeft Charlie Hebdo ooit afgekeurd?

   (in antwoord op Point)
   • KieteKatte

    Point bedoelt meer dat mensen een blinde vlek hebben qua principes als het de PVV betreft en dan opeens regelrecht huichelachtig worden.
    Vrijheid van meningsuiting ,maar niet voor PVV.
    Wij zijn allemaal Charlie maar morgen zijn we dat vergeten.zodra er weer iemand iets zegt wat ons niet bevalt.

    Zoiets is een democratie met schijnvrijheid van meningsuiting waarin men selectief te werk gaat.
    Je mag kiezen ,maar zodra men kiest voor iets wat niet mainstream is dan wordt het spel een stuk vuiler en grover en zijn die mensen opeens fout.

    Maar het is allemaal heel primair, het gaat niet om politieke principes meer, maar op geld en macht.

    Als Wilders morgen wordt omgelegd ,dan juicht half nederland de kelen schor.
    En dat is pas echt eng..

    (in antwoord op vandehoedenderand)
    • Dutchy

     Als er een hypocriet is, is het de heer Wilders, vrijheid geldt juist alleen voor hem en zijn getrouwen de rest allemaal niet. Van mij mag de heer alles vinden en zeggen (binnen de wet) maar dan moet je niet gek opkijken als je dan ook wordt aangepakt door mensen die het niet met je eens zijn. En dat doet de heer Wilders wel, hij gaat maar al te graag in zijn verdoemhoekje zitten zielig te doen. Jammer dat je die manier nu overneemt.

     (in antwoord op KieteKatte)
    • Daniel

     Vanmorgen schreef ik al onder een ander artikel:
     Marine Le Pen stapte negen maanden geleden nog naar de rechter omdat ze ernstig beledigd was door een cartoon uit Charlie Hebdo die haar had afgebeeld als een stomende drol, met daarbij: ‘Le Pen, de kandidaat die op u lijkt’. Geen verrassing: nationalisten houden alleen van humor die anderen beledigt.
     Of verketter je nu, de zo door de PVV zo hooggeachte, Marine Le Pen gelijk even mee.
     Dan doe ik met je mee, anders niet!

     (in antwoord op KieteKatte)
   • Point

    Lees eens wat kranten. Typisch een geval van het Dunning-Kruger effect. Dan is alle uitleg zinloos.

    (in antwoord op vandehoedenderand)
    • ernie

     Maar dat effect is door het Scholl-Gurkenzug onderzoek achterhaald. Stond ook in de krant, maar ja er staat zoveel in de krant he?

     (in antwoord op Point)
     • Point

      Ja, die krant. Het is gewoon niet bij te houden al die onderzoeken, maar mooi dat wij het wel weten!

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      Ja, maar het is nog te vroeg om dingen zeker te weten: aan het eind van dat onderzoek stond dat meer onderzoek nodig is voor we het zeker kunnen weten…

      (in antwoord op Point)
     • Point

      Oh, dat wist ik niet.

      (in antwoord op ernie)
   • ernie

    was Poetin erbij of had ie Lavrov gestuurd?

    (in antwoord op vandehoedenderand)
 4. Bart

  Wel ‘Je Suis Charlie’ roepen, maar de enige die tegen het probleem waarschuwde negeren (!)

 5. anoniem

  het enigste wat wilders nog krijgt is hatemails

 6. Salute

  De PVV waarschuwt al jaren voor de gevaren van de Islam, waarvan de fanatieke moslims dagelijks terroristische aanslagen plegen in de wereld. Door te generaliseren en te compromitteren van goedwillende Moslims in Nederland wil geen enkele politieke partij meer met de PVV samenwerken.

  Ondanks alle ellende blijven in de wereld blijven de andere politieke partijen maar beweren dat het allemaal wel meevalt. Ook na de drie aanslagen van de afgelopen week in Frankrijk doen de andere partijen het voorkomen alsof hier sprake zou zijn van incidenten.

  Volgens mij moeten er eerst enkele Nederlandse parlementariërs worden opgeblazen voordat er werkelijk maatregelen zullen worden genomen, die aanslagen in de toekomst kunnen voorkomen.

  Fanatieke moslims in Nederland die naar Syrië willen gaan om te vechten moeten niet worden tegengehouden, alleen hun Nederlandse paspoort moet na hun vertrek worden ingetrokken, zodat ze Nederland niet meer kunnen binnenkomen. Opgeruimt staat netjes.

  • Dutchy

   De heer Wilders is onderdeel van het probleem, door zijn manier van optreden en doordat hij polariseert. Hij zet hele bevolkingsgroepen weg.

   (in antwoord op Salute)
   • Burgermans

    PVV’ers vermoorden geen andersdenkenden, dat doen alleen moslims. De aanslagen van deze week tonen aan dat de Heer Wilders gewoon gelijk heeft: de islam is een onverdraagzame en gewelddadige religie die niet thuis hoort in Europa.

    (in antwoord op Dutchy)
    • Dutchy

     Het leger van de heer is christelijk, behoort het Christendom dan ook niet thuis in Europa? De IRA is Katholiek, behoord het katholicisme dan niet thuis in Europa? Ik heb een hekel aan dit soort generalisaties, dat is juist de voedingsbodem voor het wij/zij denken en dat vormt een onderdeel van het probleem, dus als jij zo door blijft denken dan vorm jij ook een onderdeel van het probleem, net als die onverdraagzame extremistische moslims.

     (in antwoord op Burgermans)
 7. Bert Schimmel

  En zo hoort het ook.

 8. Allard

  Goed zo, fascisme moet je geen tweede kans geven. We weten allemaal waar het fascisme naar toe kan leiden.

  Maar ja, maak dat de PVV tokkies maar eens wijs.

  • Burgermans

   De islam beantwoordt aan alle kenmerken van het nazisme: Jodenhaat, homofobie, vrouwenonderdrukking, censuur, geweldverheerlijking, gelijkschakeling, zuiverheidsdenken, et cetera et cetera.
   De PVV daarentegen is een geweldloze democratische partij. Nu jij weer, Allard.

   (in antwoord op Allard)

Reacties niet toegestaan