François Hollande pakt echt de rijken en de Fransen vinden het geweldig

Amper in functie is François Hollande begonnen met de uitvoering van een belofte: de rijken laten betalen voor de crisis. Deel een is nu concreet gemaakt en gaat de rijken 7 miljard kosten. Deel twee komt later en dan zullen salarissen boven het miljoen voor driekwart naar de staat gaan. Een enkele voetballer, ceo of verlopen ster (Françoise Hardy) schreeuwt moord en brand. Maar het overgrote deel van de Fransen - meer dan 75% - vindt het prachtig dat de rijken moeten bloeden. Uit opinieonderzoek blijkt steun van een zeer royale meerderheid van de Fransen.

Bron(nen):   Guardian      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Dat is nou een eng kantje van democratie: dat een meerderheid kan besluiten om in de portemonnee van een minderheid te graaien zonder dat er een rechtzaak komt om vast te stellen of dat geld illegaal verkregen was.

 2. Templein

  Een eng kantje van de democratie is dat een minderheid kans ziet om de overgrote meerderheid van de bevolking financieel uit te kleden en onder druk te zetten.
  Voorbeelden? De VVD heeft maar 30 zetels, maar hun invloed is groot. Hun contacten met het lobbycircuit lijken ook nogal close. De groep bankiers is ook klein, maar hun daden zijn immens.
  En hoe zouden onze omroepbazen, of onze beroemde zangers als Gordon, Jolink en Bauer het vinden als de PvdA het voor het zeggen krijgt en niet de VVD? Toch hebben ze hun rijkdom aan het volk te danken. Daarin zijn de Amerikaanse artiesten anders. Een meerderheid stemt op Obama.

  • bierneus

   Er kunnen voorbeelden zijn van rijken die hun geld bij armen weghalen, maar geef ze alsjeblieft en blijf niet hangen in dit soort gratuite opmerkingen.
   Het sparen van de een betekent niet dat de ander moet dokken, maar dat hij/zij minder krijgt. Geld weghalen, een vaak gebruikte term bij de herverdelers, betekent minder geven aan hun clientèle, niet daarwerkelijk weghalen. Dat ligt electoraal gevoelig bij partijen die er hun missie van hebben gemaakt de rijkeren te laten opdraaien voor het inkomen van hun kiezers, maar ligt vrij dicht bij diefstal (ook een vorm van herverdelen).

   Je kan je ook afvragen op basis van welk ‘recht’ de ‘kwetsbaren’ geld kunnen claimen van de rijken.

   (in antwoord op Templein)
  • kletsmajoor

   Daarom zou een onafhankelijke rechter moeten vaststellen of die rijken hun geld illegaal hebben verkregen.

   (Overigens de economie is geen zero-sum-game: geld verdient door persoon A gaat niet ten koste van persoon B. Ze kunnen ook beide meer gaan vedienen.)

   (in antwoord op Templein)
 3. gerrit52

  er vanuit gaande dat de meeste ‘rijken’ hun rijkdom op een eerlijke manier, door heel hard te werken, hebben verdiend, vind ik het schandalig dat ze nu zo worden aangepakt.

  ja, natuurlijk vinden de ‘arme’ fransen dat prachtig. dat is gewoon de kift.
  ik zou emigreren naar een land waar je harde werken nog wel wordt gewaardeerd.

  ik ken ook zovelen. voeren geen spat uit, maar geven ontzettend af op hen die wel werken voor de kost en zodoende een financieel wat beter leven hebben.

  ik zou zeggen: doe zelf eens wat in plaats van zo af te geven.

 4. gerrit52

  één ding: francoise hardy is beslist géén verlopen ster!! een lullige opmerking!

 5. Floris Maaskant

  Wie gaat hij hier nu mee pakken? Inderdaad, die genen die inderdaad met hard werken middel-rijk zijn geworden. Degene die echt rijk zijn betalen waarschijnlijk nog steeds niks want die hebben alles al lang uit het zicht via Zuidzee eilanden weggesluisd.

  En degene die zo rijk zijn dat ze inderdaad mede verantwoordelijk konden zijn voor het veroorzaken van de crisis betalen daar dus helemaal geen boete voor. Echt een licht die nieuwe Franse kameraad.

  Dus in Frankrijk wordt hard werken van nu af aan bestraft, de nagel aan je doodskist, echt een voorbeeld! Pfff. Viva la Francé…

  • marcelkouwenberg

   Floris van werken wordt je niet rijk,van andere mensen voor je laten werken,daar wordt je pas rijk van!

   (in antwoord op Floris Maaskant)
   • Floris Maaskant

    Dat hangt er van af, personeel is ook je grootste kostenpost, als je inkomsten even wat minder zijn gaan die kosten gewoon door. Ken een hoop mede ondernemers die op hun personeel rijk zijn geworden, maar ook weer failliet zijn gegaan…

    Voor de rest wens ik je veel personeel 😉

    (in antwoord op marcelkouwenberg)
 6. bierneus

  @ marcelkouwenberg: en je schept nog werkgelegenheid ook, de ultieme win-win, behalve als je eigenlijk niet wilt werken voor je geld

 7. uknowme

  en de massa geloofd echt dat hiermee het probleem opgelost wordt, slaap lekker verder!

Reacties niet toegestaan