Wat u moet weten over de verkiezingsuitslag

Het was geen gelukkige dag voor het kabinet gisteren. De Provinciale Statenverkiezingen hebben er toe geleid dat Samsom, Rutte en hun drie gedoogpartners de meerderheid in de Eerste Kamer kwijt zijn. Hieronder wat u verder nog moet weten over de verkiezingsuitslag. 1. De coalitie en C3 (D66, ChristenUnie en SGP) verliezen de meerderheid in de senaat. Ze hebben nog 36 zetels tegenover 39 voor de oppositie. De zetelverdeling is nu als volgt: VVD 13, PvdA 8, D66 10, ChristenUnie 3, SGP 2 en de oppositie: CDA 12, SP 9, PVV 9, GroenLinks 4, Partij voor de Dieren 2, 50Plus 2, Onafhankelijke Senaatsfractie 1 2. PvdA is de grote verliezer. De partij verloor maar liefst 40 procent van de stemmen ten opzichte van de vorige Provinciale Statenverkiezingen. Het is de derde verkiezingsnederlaag op rij sinds Samsom in 2012 zijn partij naar een grote overwinning leidde bij de Tweede Kamerverkiezingen. 3. D66 is de grote winnaar. De partij is in de Eerste Kamer verdubbeld van 5 naar 10 zetels. 'Het positieve geluid' van D66 is aangeslagen, zei Pechtold. Gedoogpartners ChristenUnie en SGP wonnen beide een zetel extra. 4. CDA krabbelt op. Na lange tijd in het verdomhoekje te hebben gezeten, is de partij terug. Met maar één zetel minder dan de VVD behoort het CDA weer tot de grootste partijen van het land. 5. De SP is nu de grootste partij op links en heeft een zetel meer dan de PvdA. 'Goede, sociale plannen zullen we steunen, bagger stemmen we weg', zei Roemer tegen zijn achterban. De uitslag van de PVV is teleurstellend. Wilders levert 2 zetels in. 6. Enkele opvallende resultaten in de provincie: De SP is de grootste geworden in de provincie Groningen, de PvdA werd verslagen in haar 'bolwerk'. In Limburg gaat het CDA weer aan kop, ten koste van de PVV. In Almere en Rotterdam bleef de PVV de grootste. 7. De opkomst was met iets meer dan 47 procent vergelijkbaar met 2003 en 2007, maar ruim 8 procent lager dan in 2011. De sterke landelijke impact van de verkiezingen deed de opkomst toen oplopen tot 55,9 procent.  

Bron(nen):   Volkskrant      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart

  De PVV heeft toch maar 1 zetel verloren?

  • Allard

   Ja de PVV heeft het geweldig gedaan gisteren, wat waren ze rood bij de uitslagen nietwaar? Het liefste had ik gezien dat deze partij ook gehalveerd ging maar die eer ging naar de PvdA!

   Hahaha!

   (in antwoord op Bart)
 2. disqus_RinSh7fPr4

  Conclusie: het kabinet is op de goede weg, hooguit moet het moeilijke verhaal nog “ietsje beter” uitgelegd worden.

  Werd vernomen vanonder de kaasstolp.

  • Zonspotter Peter

   Ik hoorde zoiets ook. De kiezers steunen ons beleid.

   Ik kan niet dubbel liggen, want ik ben herstellende van een liesbreuk.
   Het valt niet mee na 1 week.

   Maar die man had echt clown moeten worden.
   Hoogmoed komt voor de val.
   ik wist altijd wel dat het prutser was.
   Hij valt langzaam, ja.
   Door hem heb ik een hekel aan stemmen gekregen.

   (in antwoord op disqus_RinSh7fPr4)
 3. AT

  Eigenlijk denk ik dat het CDA de grote winnaar is, niet in zetels maar wel in positie en beeldvorming.

  • DoubleUC

   ‘…maar in dit land heb je ook plichten!’ De geëmotioneerde Buma schreeuwde het bijna tijdens een debat, doelend op ons: de burgers.

   Waar plichten je verplicht worden opgedrongen, komt jouw persoonlijke vrijheid in het gedrang.

   Het CDA oppert voortdurend nieuwe ge- en verboden. Kennelijk zijn ze daar van mening dat met ‘handhaving’ (is active repressie) alles op te lossen is.

   ‘Dat moet strafbaar worden gesteld’ is een zin die ik Buma héél vaak heb horen uitspreken.

   Zou Buma misschien stiekem een SM-Meester zijn?

   (in antwoord op AT)
 4. wwoud

  Wacht nog even af. Over een paar weken spreken politici zichzelf weer tegen zodra besluiten op de agenda staan.

 5. marianne martens

  Blijft maar lachen, heeft onze Premier een dwarsbalk in zijn mond?

 6. RhodBerth

  D66 is niet de grote winnaar want D66 heeft 10 zetels terwijl VVD en CDA 13 en 12 zetels hebben.

  Beweren dat D66 de grote winnaar is is hetzelfde als na Feyenoord-Ajax 5-4 te beweren dat Ajax de grote winnaar van de wedstrijd was omdat de uitslag vorig jaar 7-2 was.

 7. Robert Benneteau

  voor

Reacties niet toegestaan