Defensie stopt dan toch met grootste en duurste ICT-project ooit

Het is aan alle kanten een fiasco geworden en dat zien ze bij Defensie nu eindelijk ook in. Minister Hennis trekt de stekker uit het grootste en duurste ICT-project van de overheid ooit. Verspild belastinggeld: volgens Defensie zelf 433 miljoen euro. Volgens de Algemene Rekenkamer twee keer zoveel. SPEER (nu ERP) heet het ICT-project van Defensie dat als doel had alle financiële, logistieke en materiële informatie bij Defensie op te slaan en te automatiseren. De krijgsmacht zou daardoor goedkoper en sneller worden. Sinds de start zijn we elf jaar en honderden miljoenen verder en het is nog steeds niet af. Wat wel af is, werkt niet goed genoeg en een een groot deel van Defensie gebruikt het niet. Het project is inhoudelijk en financieel mislukt en daarom wil minister Jeanine Hennis-Plasschaert er niet meer mee verder. Nrc.next bracht het nieuws vandaag op basis van bronnen rondom Defensie en interne documenten die de krant heeft ingezien. Minister Hennis-Plasschaert zou ERP nu willen 'bevriezen'. De Tweede Kamer is daar nog niet over geïnformeerd. Hennis zou willen wachten op een goed moment om het pijnlijke besluit naar buiten te brengen. Ook zou ze bang zijn voor klachten van leveranciers. Bovendien zijn er Europese aanbestedingsregels, waardoor niet zomaar gestopt kan worden met het project.

Bron(nen):   Trouw      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Nico Viergever

  Men stopt nu weer met dit project. In 2014 al officieel gestopt maar verder gegaan onder een nieuwe naam. Nu wordt er blijkbaar gestopt op een “nette” manier.
  Mijn analyse van begin 2014: http://www.viergever.info/nl/MinDefSpeer.aspx

 2. Dead Silence

  Niet alleen dit project is een fiasco…de overheid zelf ook. Zo’n medelanders in Den Haag en vooral Brussel die kan je gewoon niet serieus nemen.

 3. Burgermans

  Verstandig besluit van excellentie Hennis!

Reacties niet toegestaan