Varoufakis over de eisen van de Eurogroep: “Het was een pure staatsgreep, één grote staatsgreep. En die is geslaagd”

"Het was een pure staatsgreep, één grote staatsgreep. En die is geslaagd", zegt de Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis over de onderhandelingen begin dit jaar met betrekking tot het derde reddingspakket voor Griekenland. Hij doet zijn uitspraken vandaag in een interview met de Volkskrant.

"De Eurogroep zou nooit een regering tolereren die was verkozen op basis van een programma dat haar uitdaagde," gaat hij verder. Volgens de Griekse oud-minister waren Dijsselbloem en zijn collega's volstrekt niet geïnteresseerd in de hervormingen die Athene aanbood. "Ik wist zeker dat, welke concessies we ook weggaven, het nooit genoeg zou zijn. De trojka wilde de Griekse regering door de modder sleuren, compleet vernederen met een banksluiting."

Varoufakis vertelt over een vertrouwelijk gesprek dat hij had met Schäuble. Daarin beloofde de Griekse ex-minister een nieuwe corruptievrije belastingdienst op te zetten en vroeg Schäuble een Duitser aan te wijzen die de Griekse fiscus zou gaan leiden. Varoufakis: "Ik ga niet met u onderhandelen: dat was zijn antwoord." In een reactie zegt de Duitser dat hij zich een dergelijk verzoek niet kan herinneren.

Varoufakis weet wel waarom er geen overeenstemming werd bereikt. "Een akkoord met ons was rampzalig geweest. Omdat het zou bewijzen dat verzet tegen de trojka loont. Dat sprankje hoop voor de burger was verboden omdat er verkiezingen in Spanje, Portugal en Ierland waren, landen die de bezuinigingsbeker tot de bodem hadden leeggedronken."

Bron(nen):   Volkskrant