Samsom in NRC over Rutte: “Als premier speel je niet met de toekomst van de EU”

Doordat premier Mark Rutte het wantrouwen tussen Noord- en Zuid- Europa aanblaast is hij  "roekeloos” bezig. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom in NRC Handelsblad. Samsom: “Neem zo’n opmerking van Rutte: ‘Als ik mijn hand uitsteek naar Zuid-Europeanen dan hoor ik het leer alweer kraken van de stoel waarin ze terugzakken.’ Dat is toch een vijandbeeld creëren? Bizar.” Samsom noemt het “hoogst merkwaardig” dat Rutte niet tot het uiterste wil gaan om Griekenland binnen de eurozone te houden: “Hij is premier, dan speel je niet op deze manier met de toekomst van de Unie.”  Ruttes opmerkingen leiden volgens de PvdA-leider tot twijfel van de markten in de vastberadenheid van eurolanden om de euro overeind te houden. Het is volgens Samsom ondenkbaar Griekenland uit de EU te duwen. “Als wij dat doen, kunnen wij hetzelfde met Italië en Spanje doen. Op de dag dat je Griekenland eruit duwt, creëer je een bankrun in die landen. En, nog relevanter: dan meldt Rusland zich bij Griekenland, net als bij Cyprus en Turkije. Dan creëer je in die regio precies de instabiele geopolitieke situatie die de Unie ooit moest voorkomen”, aldus Samsom.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. uknowme

  beste meneer Samson
  Er zijn afspraken gemaakt met de Grieken, daar zullen ze zich aan moeten houden, doen ze dat dan is er nik aan de hand, doen ze dat niet dan hebben ze een probleem. De duitse minister van financien denkt er al net zo over.
  En beste Diederik, ben je nou echt zo naief om te zeggen dat er door de uitspraken van Rutte een bankrun kan ontstaan? Beste Diederik, die is al lang en breed bezig! Al maanden! Alleen de gewone man heeft zijn geld daar nog op de bank staan. iedereen met enig vermogen en/of verstand heeft zijn geld allang verplaatst naar Zwiterland/Duitsland. Dat de griekse banken hiervan niet omvallen komt omdat europa momenteel de reserves van de griekse banken aanvult.

  • JanRogiers

   Ik heb nog een paar honderd euro op rekening in Europa , kwestie van de telefoon en de verzekering automatisch te betalen …

   (in antwoord op uknowme)
  • Erwin Kwakkel

   Samsom zegt niet dat de uitspraken van Rutte een bakrun veroorzaken maar hij zegt (terecht) dat een gedwongen vertrek van Griekenland uit de Unie een bankrun zal veroorzaken in Italië en Spanje.

   (in antwoord op uknowme)
   • uknowme

    Daarvoor geldt hetzelfde, Ook daar is de stille bankrun allang gaande. Niet door de uitspraken van Rutte. Maar door het falen van de heren politici, de ECB, het IMF etc. Langzaam aan worden er een aantal mensen wakker uit deze nachtmerrie en ik hoop zo dat Rutte daar ook bij hoort…..

    (in antwoord op Erwin Kwakkel)
 2. Dead Silence

  Ik krijg veel sollicitanten uit Zuid-Europa, allemaal academisch onderlegd, de meesten gepromoveerd, maar ik stuur ze allemaal terug omdat de mentaliteit niet goed is. Ik kan Rutte heel goed begrijpen. En Samson, die kan beter op het spoor gaan liggen als er weer een trein met afval langskomt.

 3. uknowme

  Griekenland ten kostte van alles in de Euro houden betekent verdeling van welvaart over heel europa, van Noord naar Zuid, gedurende een zeer lange periode (ik schat in de komende 15-20 jaar).
  Hoewel dat in eerste instantie als muziek in de oren moet klinken voor de socialisten onder ons, zal dit als een boemerang tegen ze gaan keren. Niemand in Nederland zal hier voor zijn, niet de liberalen, niet de PvdA stemmers en zeker ook noet de SP stemmers.

  Er is een zeer grote fout egmaakt bij de introductie van de euro en we hadden het kunnen weten als we simpelweg de geschiedenis boekjes hadden gelezen. Geen enkele muntunie uit het verleden heeft het overleefd, met uitzondering van 1: de gezamenlijke munt van de verenigde staten van amerika. Reden nr 1 van het falen: niet vergelijkbare en niet concurende economieen bij elkaar zetten in 1 muntunie is gedoemd te mislukken!

Reacties niet toegestaan