Rutte praat in de debatten het langst

VVD-leider Mark Rutte is tijdens de tv-debatten het meest aan het woord. Ook de gespreksleiders zelf praten behoorlijk veel, zo blijkt uit onderzoek van De Nederlandse Nieuwsmonitor, in opdracht van NRC Presentator Rick Nieman was tijdens het Carrédebat van RTL van afgelopen dinsdag verreweg het meest aan het woord van iedereen: ruim 20 procent van de tijd. Ook presentator Frits Wester had, in het RTL premiersdebat, een prominente rol. Rutte is van alle lijsttrekkers het meest aan het woord in de debatten.  

Bron(nen):   NRCNext      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Logisch dat Rutte het meest aan’t woord was, hij werd het meest aangevallen en moest zich dus ook het meest verweren.

  Ik vond Niemand niet teveel aan het woord, op zich niet gek dat hij het meest aan’t woord is, zolang hij dat woord maar gebruikt om het gesprek te leiden, dat deed hij m.i. prima.

  • André Somers

   Inderdaad, wat mij betreft werd het debat redelijk geleid. Alleen die één-op-één met die juf-in-de-rode-jurk waren ronduit irritant.

   Toch vind ik het jammer dat al die debatten over alle thema’s gaan. Zo blijven ze steeds hangen in dezelfde oppervlakkige soundbites. Het zou veel informatiever zijn als de debatten veel thematischer zouden worden: een debat over economie, een debat over zorg, een over onderwijs, een over natuur & milieu, een over Europa, etc. Natuurlijk zijn er overlappen tussen de thema’s en daar kan best ruimte voor zijn, maar op die manier is er tenminste wat meer tijd om een thema uit te diepen en niet alleen maar CBS doorrekeningen aan te halen.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • Templein

    Maar dat zal niet lukken.
    Over het programma Buitenhof spreekt Le_bon_sauvage terecht lovend. Het heeft twee niet-politieke opponenten per lijsttrekker, gaat vaak slechts over één thema en duurt een half uur per lijsttrekker.

    En raad eens wat Rutte doet? Hij weigert eraan mee te doen. Pechtold weigert trouwens ook. Jammer dat de pers het daar niet over heeft.
    Alleen de weigering om samen met Freek de Jonge in één programma te zitten komt in het nieuws. De weigering om naar Buitenhof te gaan, werd slechts één keer medegedeeld in het programma van Buitenhof zelf.
    Terwijl ik me juist hier bij afvraag wat beiden te verbergen hebben dat ze bij dit programma wegblijven.

    (in antwoord op André Somers)
 2. Le_bon_sauvage

  …en zegt ‘t minst. Iemand Samsom bij Buitenhof gezien? Dat was andere koek, scherp en dossierkennis, inhoudelijk en met voorstellen. Die lijsttrekkersdebatjes zijn maar apekool, kijk naar B-hof! Heb nog nooit PvdA gestemd en heb hekel aan strategisch stemmen, maar dankzij die uitzending toch 10% zwevend geworden. Als blafkoning De Hond er maar niet achter komt…

Reacties niet toegestaan