‘Trumpverbod’ onderwerp Brits debat

de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zei na de aanslag in San Bernadino dat hij als president alle moslims wil verbieden de VS in te komen. Dit schoot de Schotse actievoerder Suzanne Kelly in het verkeerde keelgat. Om te voorkomen dat Trump ooit naar het Verenigd Koninkrijk zou komen, startte ze een online petitie. In een mum van tijd verzamelde Kelly 570.000 handtekeningen, reden waarom het Britse Lagerhuis vandaag over de kwestie debatteert. Wat betreft steun voor de oproep om Trump tegen te houden, is er weinig kans dat hij iets te vrezen heeft. Maar dat het onderwerp leeft, is wel duidelijk. Velen redeneren dat Trump niet veel anders is dan haatzaaiende predikers van geweld, en die komen het land niet meer in. Voorstander en Labour-parlementariër Tulip Siddiq: 'Sinds hij dat heeft gezegd, is het aantal geweldsdelicten tegen moslims in de VS flink gestegen. We moeten inzien dat zijn taalgebruik geweld uitlokt en we moeten ons afvragen of we met hem niet zulke haat ons land in importeren'. Er is wel een nadeel aan het weigeren van een politicus: De politicus krijgt ontzettend veel media-aandacht. Zo ging dat ook met Geert Wilders, die in 2009, omringd door tientallen journalisten, op het vliegveld Heathrow werd teruggestuurd. Wilders was uitgenodigd door een lid van het Hogerhuis om zijn film Fitna te komen laten zien. Later bleek de weigering juridisch ook onterecht. Dit alles maakte Wilders slachtoffer. Labourparlementslid Paul Flynn: 'Het hielp Wilders zelfs zijn anti-islam-ideeën te verspreiden. Het laatste wat we met Trump moeten doen, is een slachtoffer van hem maken'. Premier Cameron ziet niet veel in een verbod. 'Zijn opmerkingen zaaien verdeeldheid, ze zijn dom en verkeerd. Maar als hij ons land zou bezoeken, zouden we juist als één man tegen hem in kunnen gaan'. Trump, die half Schots is en die miljarden in Schotland heeft geïnvesteerd en er meerdere luxe hotels en golfresorts bezit, heeft gedreigd geen geld meer te investeren. Bovendien 'laat het Verenigd Koninkrijk zien dat ze tegen de vrijheid van meningsuiting is'.

38 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “We moeten inzien dat zijn taalgebruik geweld uitlokt ”
  Hoezo? In Mekka mogen niet moslims toch ook niet in? Ga ik daarom op roof/moordtocht?

 2. Burgermans

  De Heer Trump heeft natuurlijk volkomen gelijk, dat hebben de Nieuwjaarsverkrachtingen en aanslagen in Parijs wel bewezen.

  • Jaap Aap

   Britten en ” linskmenschen”?

   Hahaha, je kent ze blijkbaar slecht. Er is gen conservatiever volk in Europa dan dat volk an de andere kant van het Kanaal.

   Ik vraag me dan ook af wie er nu oogkleppen op heeft. Britse linkmenschen, een kleine en verwaarloosbare minderheid, of jij en je ‘soortgenoten’ die niet inzien dat deze man blijkbaar haatzaaiende en opruiende taal gebruikt, net als Wilders.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    231 van de 650 zetels in het Britse House of Commons worden bezet door Labour. Terug naar de MAVO, Apie! 😉

    (in antwoord op Jaap Aap)
    • Jaap Aap

     Mag ik jou dan aanraden terug te gaan naar de lagere school om begrijpend Nederlands te leren lezen?

     Ik schreef dat het volk conservatief is en niet Conservative. Het kleine maar o zo belangrijke verschil zit in de hoofdletter. Ook veel van de Labour stemmers zijn conservatief net als veel SP kiezers in Nederland dat ook kunnen zijn. Net als dat er ook progressieve Conservatieven zijn. Kun je het nog volgen?

     Jij bent degene die politiek stemgedrag verbindt aan termen als conservatief en progressief. Ten onrechte.

     (in antwoord op Burgermans)
  • jandan

   die geblondeerde landverrader is groot voorstander van die verkrachtingen.
   wetten om onze meisjes en vrouwen te beschermen stemt hij en de rest van die hufter partij tegen…

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Integendeel. De Heer Wilders is juist een groot tegenstander van verkrachtingen. Daarom haten jullie moslims en linksen hem zo.

    (in antwoord op jandan)
    • jandan

     vooral door het afwijzen van dat wetsvoorstel staan die pvv tokkies weer geheel voor paal.
     daar durf je niet op te reageren want de waarheid doet bij die blinde wilders volgers altijd zeer.
     de gewone nederlanders hebben een hekel aan die landverrader, dat heeft niks met links of rechts te maken.

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Niet echt. De linksen zijn in mijn ogen de echte landverraders: jullie hebben ons land verkwanseld aan de verkrachters en terroristen.

      (in antwoord op jandan)
     • jandan

      die geblondeerde landverrader heeft alweer tegengestemd!!!
      die blinde volgers van hem zijn straks net zo schuldig als wat hij nu al is!!!

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      De grootste landverraders zijn nog altijd D’66’ers. Jullie willen Nederland kapot maken en er een EU-provincie make. Voortaan beter je eigen partijprogramma lezen, Janneman!

      (in antwoord op jandan)
     • jandan

      probeer niet te veel over mij te fantaseren maar gewoon inhoudelijk te reageren, puber.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Liever een puber dan een landverrader. 🙂

      (in antwoord op jandan)
     • jandan

      dom geboren en nooit wat bijgeleerd, dat is weer duidelijk.
      de ware landverraders zitten bij je vrinden van die geblondeerde schoft.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Niet echt. Jullie linksen zijn altijd al de zelfhaters en landverraders geweest, dat weet je zelf ook wel. Daarom haten jullie alles wat Nederlands is.

      (in antwoord op jandan)
 3. Jerapah

  Donald Trump is, net als Wilders, een gevaarlijke idioot met belachelijke ideeën.
  Het kan absoluut geen kwaad als Groot Brittannië zou besluiten om deze categorie idioten de toegang tot hun land te ontzeggen.

  • Burgermans

   Zo belachelijk zijn de ideeën van de Heer Trump echt niet. Met name zijn standpunten over immigratie zijn verstandig.

   (in antwoord op Jerapah)
   • Jerapah

    Trump is om meerdere redenen niet de beste kandidaat voor het presidentschap. Zijn merkwaardige standpunten over immigratie zijn niet alleen gericht op moslims, maar ook op Spaans sprekenden. Trump is niet bepaald een verfijnd heerschap, wat binnenlandse aangelegenheden betreft zal Trump bijvoorbeeld niet genegen zijn het wapenbezit aan te pakken en de hervormingen in de gezondsheiszorg proberen terug te draaien. Over zijn standpunten over het te voeren buitenlandse beleid zullen we het maar niet hebben.

    (in antwoord op Burgermans)
    • Burgermans

     Het is bepaald niet onverstandig voor de inwoners van de Verenigde Staten om de immigratie uit Moslimlanden en Spaanstalige landen een halt toe te roepen. In Europa ondervinden we dagelijks de ellende van de al te slappe immigratieregels voor MOE-landers en Allahoe Akbarlanders.

     (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Het gaat er niet om of het voor de Verenigde Staten verstandig is om een bepaald immigratie beleid te voeren, het gaat er om of Trump over de hele linie de beste kandidaat voor het presidentschap is. Dat laatste waag ik ten zeerste te betwijfelen.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Hij is de enige echt onafhankelijke kandidaat, dat spreekt voor hem. Alle andere kandidaten zullen een oorlog moeten beginnen om hun schulden af te betalen.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Het lijkt me zeer onverstandig als een man die openlijk racistische en seksistische uitspraken doet president van de Verenigde Staten gaat worden. Wat de binnenlandse aangelegenheden betreft valt er van Trump ook weing goeds te verwachten.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Dat zal wel meevallen, Jerapah. Ik heb de beste man nog nooit op een racistische of seksistische uitspraak betrapt.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Dan heb je waarschijnlijk niet goed opgelet. Zijn misplaatste grapjes over menstruatie niet seksistisch? Mexicanen uitmaken voor verkrachters en drugssmokkelaars is niet racistisch?

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Tweewerf neen, Jarapah. De Heer Trump beledigde specifieke vrouwen en Mexicanen, en dus niet alle.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Het zijn in ieder geval niet de meest fijnzinnige of smakelijkste opmerkingen die je aan het adres van vrouwen kunt maken. De opmerkingen over Mexicanen kunnen niet anders dan als discriminerend beschouwd worden. De heer Trump is niet bepaald een fijnbesnaard heerschap, ik zou toch durven zeggen dat het in veel opzichten een onbehouwen en lompe man is.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Dat zal niemand ontkennen. Maar lomp maakt iemand nog niet seksistisch of racistisch.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Waarom zou je moeite doen om deze lomperik te verdedigen? Het lijkt me duidelijk dat niemand er mee gediend is als deze schertsfiguur president van de Verenigde Staten zou worden. Maar ja, dat zeiden we van Reagan en Busch jr. ook en toch werd de wereld opgezadeld met het dubieuze genoegen dat deze heren zitting hadden genomen in het Witte Huis. En helaas niet voor één, maar voor twee termijnen. God verhoede dat we de komende acht jaar met Trump opgescheept zullen zitten.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Ik heb beduidend meer vertrouwen in de integriteit van de Heer Trump dan in die van de overige Republikeinse en Democratische kandidaten, juist omdat hij onafhankelijk is. Ronald Reagan is wat mij betreft veruit de beste naoorlogse Amerikaanse president geweest, dus wat dat aangaat zitten we ook niet op één lijn.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      De enige naoorlogse president die werkelijk integer genoemd kan worden, was Jimmy Carter.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Carter wordt door de Amerikanen zelf gezien als één van de zwakste presidenten uit hun geschiedenis.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Dat negatieve oordeel is hoofdzakelijk het gevolg van de langdurige gijzeling van de Amerikaanse ambassade in Teheran en het uitblijven van militair ingrijpen. Toen Carter besloot commando’s te sturen liep het ook nog eens volledig mis. Het heeft allemaal in het voordeel van Reagan gespeeld. Reagan was wat de binnenlandse politiek betreft een goede president, maar wat de buitenlandse politiek betreft was hij een regelrechte ramp.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Reagan heeft de Sovjet-Unie neergebracht en Oost-Europa bevrijd. Noem dat maar niks.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Dat is niet de verdienste van Reagan geweest, in die ontwikkeling heeft Gorbatsjov veel meer de hand gehad en heeft daarvoor ook terecht de Nobel Prijs voor de vrede gekregen.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Uit zijn wereldberoemde speech in Berlijn:
      “General Secretary Gorbachev, if you seek peace, if you seek prosperity for the Soviet Union and Eastern Europe, if you seek liberalization: Come here to this gate! Mr. Gorbachev, open this gate! Mr. Gorbachev, tear down this wall!”

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      De belangrijkste rol bij de eenwording van de beide Duitslanden was niet voor Reagan, maar voor Helmut Kohl.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Niet echt. Kohl werd er pas bij betrokken toen Reagan en Gorbachov het al onderling eens waren.

      (in antwoord op Jerapah)

Reacties niet toegestaan