Opiniepeilingen verbieden in weken voor verkiezing?
Dagblad Trouw legt de vraag aan zijn lezers voor: Moeten we nog wel elke dag opiniepeilingen publiceren? Het zijn immers maar momentopnamen en ze kunnen afleiden van de politieke inhoud.
Aan de andere kant: Zouden kiezers dan niet essentiele informatie missen? Over de neergang van de SP en PVV? De opkomst Diederik Samsom van de PvdA? De nek-aan-nek race tussen Samsom en Rutte?
Trouw schrijft over het bandwagon-effect. Mensen willen graag bij een winnaar horen. 'Dat kan leiden tot een sneeuwbaleffect. Winst voor de PvdA trekt nieuwe kiezers die ook willen 'winnen' waardoor peilingen nog hoger worden, opnieuw meelopers aantrekt, enzovoort. Peilingen creëren daarmee de trend dat grote partijen (in de peilingen) groter worden en kleine kleiner', aldus Trouw.
Ook kunnen mensen op basis van peilingen strategisch gaan stemmen. Stel, je bent aanhanger van GroenLinks of de Partij voor de Dieren. Maar je wilt ook een linkse regering. De stem op de kleine partij kan verloren gaan. Stem dan dus maar op een partij (PvdA bijvoorbeeld) die zeker mee doet in de kabinetsformatie. Ook hier geldt: De politieke inhoud is niet doorslaggevend. Het gaat ten koste van kleine partijen.
Trouw hield een peiling (!) onder eigen lezers. Die willen in meerderheid (60%) gewoon op de hoogte blijven van de 'laatste peilingen'.
Trouw Parlement.com
Bron(nen):
“Peilingen creëren daarmee de trend dat grote partijen (in de peilingen) groter worden en kleine kleiner’, aldus Trouw.”
Volgens mij waren er ‘vroeger’ nog coalities met slechts 2 partijen. Gewoon omdat het kon. Dat is inmiddels lang geleden. Dus, zijn partijen groter sinds de peilingen?
Laat die mensen lekker in de illusie dat stemmen zin heeft.
Weg ermee, zeker die roodbevlekte van onze uberpeiler Maurice. Die man kan een ding heel goed. Concluderen wat het zeker niet gaat worden. En de media, bijv. NOS,VARA, VPRO, etc. kijken ook alleen maar door een rode bril, want de dames en heren daar zijn bang dat hun inkomen wordt gesnoeid of hun baantje verliezen.
Stem op kleine partij gaat niet verloren. Ja je hebt minder invloed op beleid, maar “stem” betekend ook gehoord worden. SGP met 2 zetels, lijkt me duidelijk voorbeeld, afgelopen kabinet. De 33e zetel in een grote partij voegt verder niets toe in de politiek.
Peilingen, er is zeker overkill, en het dreigt de boel nog meer te manipuleren. Peilen op dag van verkiezing zelf is echt heel slecht. Blafkoning De Hond moet zich achter de oren krabben.
Ik vind er zeker wat voor te zeggen om peilingen te dicht voor de eigenlijke verkiezingen te verbieden.
Mensen moeten zich overigens ook eens goed realiseren dat strategisch stemmen niet werkt. Stemmen op de partij die het beste je standpunten vertegenwoordigt blijft de beste strategie om je ideeën omgezet te krijgen in beleid.
We stemmen ook niet op een regering, maar op een parlement. Ook al wordt Rutte de grootste, dan betekent dat niet automatisch dat hij ook premier wordt.