Rutte waarschuwt huizenbezitter: “Einde aflossingsvrije hypotheken als VVD niet in kabinet zit”

De hypotheekrenteaftrek is weer topprioriteit in de verkiezingscampagne voor de VVD. In een interview morgen met De Telegraaf waarschuwt VVD-leider Rutte huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek. Zij kunnen volgens hem fors het schip in gaan als de VVD geen deel uitmaakt van een nieuw kabinet. Rutte zegt dat andere partijen in hun verkiezingsprogramma voorstellen in te grijpen in de bestaande gevallen: mensen met een lopende hypotheek. "Dat is niet betrouwbaar, niet eerlijk en niet rechtvaardig vanuit de overheid geredeneerd", aldus Rutte. "Eén ding weet ik zeker: als de VVD niet in het kabinet zit, betekent dat het einde van aflossingsvrije hypotheken voor bestaande gevallen. Die garantie kun je bijna geven”, aldus de liberaal.

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Mo Meta

  Goed bezig Rutte, chanteren omdat je aan het verliezen bent. En liegen omdat elk weldenkend mens weet dat de HRA binnen nu en 2 jaar (in de huidige vorm) afgeschaft wordt. Schandalig ook dat er 14 miljard wordt uitgegeven aan deze gekke subsidie die alleen geld oplevert voor de bouwwereld.

  • RhodBerth

   HRA is geen subsidie maar een onderdeel van het belastingstelsel dat met ‘optelposten’ en aftrekposten werkt. We hebben in NL een hoge inkomstenbelasting en hebben daarom ook hoge veel en soms hoge aftrekposten.

   Er wordt niks uitgegeven aan de HRA, mensen betalen gewoon wat minder belasting. Als je de HRA afschaft moet je ook de inkomstenbelasting verlagen. Anders is het niks anders dan een belsatingverhoging.

   En Rutte chanteert niet, hij heeft gewoon gelijk. Bijna alle andere partijen willen de HRA voor bestaande gevallen ook ‘aanpakken’ en dus mensen dus grote belastingverhogingen geven ipv in het eigen (overheids) vlees snijden.

   (in antwoord op Mo Meta)
   • André Somers

    Als de hypotheekrenteaftrek inderdaad integraal deel van het belastingstelsel is en gecompenseerd zou moeten worden via de hoogte van de inkomstenbelasting, dan is dat *juist* een argument om de maatregel voor iedereen te laten gelden. Wat is er immers rechtvaardig aan om de iemand die al enige tijd geleden een huis gekocht heeft minder belasting te laten betalen dan iemand die dat pas volgend jaar wil doen? Dát is pas onrechtvaardig! Of wil je dan ook de inkomstenbelasting voor de een wel en voor de ander niet aanpassen?

    Het lijkt me realistisch én eerlijk om voor alle gevallen tegelijk de mogelijkheden rustig aan af te bouwen. Dus ook voor bestaande gevallen. Wel moet er dan de mogelijkheid gegeven worden om bestaande hypotheekconstructies boetevrij open te breken, zodat mensen die op basis van het bestaande stelsel een hypotheek constructie hebben afgesloten niet ineens vast komen te zitten aan die constructie die onder de nieuwe regeling ineens heel ongunstig wordt.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • joanne60

     “AFSCHAFFEN DE HRA” HET IS EN LENING! SCHANDALIG DAT DE RENTE DIE JE MOET BETALEN OVER DEZE LENING FISCAAL KAN AFTREKKEN!!! DEZE WET HAD NOOIT MOGEN BESTAAN! WIL JE EEN VERMOGEN OPBOUWEN DAN MOET JE DIT UIT EIGEN MIDDELEN DOEN. ZO SIMPEL IS DAT.
     KAN JE, ALS DE HRA, IN ZIJN GEHEEL AFGESCHAFT ZOU WORDEN, DE HYPOTHEEK NIET OPBRENGEN, DAN GA JE MAAR HUREN!!!!
     AL DAT GEZEUR OVER MIJN LASTEN GAAN OMHOOG!
     “LENEN KOST GELD”!

     (in antwoord op André Somers)
 2. Cornelis Berend

  Kan het CPB nou niet een keer berekenen wat het zou opleveren als de aflossing aftrekbaar wordt en de rente niet?

  • RhodBerth

   Wat een ontzettend goed idee!

   (in antwoord op Cornelis Berend)
  • Betweter

   Maar dan moeten mensen zonder hypotheek ook geld dat ze op een spaarrekening zetten moeten kunnen aftrekken van de belasting. Het zou een beetje raar zijn als de één aftrekbaar vermogen op mag bouwen en de ander niet. Daarmee is meteen aangetoond dat dit niet werkt, want de spaarder zal bijna zn hele inkomen op de spaarrekening zetten en zo geen belasting meer hoeven te betalen.

   Deze uitspraak van Rutte vind ik weer kenmerkend voor de kortzichtigheid van de huidige VVD. Maatregelen om de HRA te beperken/afschaffen zijn hard nodig en dat weet Rutte ook, maar hij verloochent zijn liberale afkomst door hier weer in te spelen op angsten van de huizenbezitters.

   Wel heeft Rutte gelijk dat andere partijen de afbouw van de HRA willen gebruiken om te graaien bij het volk. Die hoor je niet over belastingverlaging om dat te compenseren…

   (in antwoord op Cornelis Berend)
 3. Koos_Koets

  Ja, nou en?
  Als je geld leent moet je het terug betalen. Dat is zo simpel, dat zou zelfs een VVD’er moeten kunnen begrijpen.

  • RhodBerth

   De meeste huizenbezitters zijn ook aan het sparen om terug te betalen. Afschaffen van HRA betekent gewoon een belastingverhoging van tienduizenden euros voor huizenbezitters.

   (in antwoord op Koos_Koets)
   • Le_bon_sauvage

    Aflossingsvrije hypotheek is geen sparen, maar een belastingtruukje natuurlijk.

    Maar ‘t is allemaal halve info. Wellicht maken ze onderscheid naar percentage hypotheek tov waarde huis. Is ‘t erg als je de helft zelf inlegt en de helft aflossingsvrij leent?

    Lijkt erop dat Rutte na de wortel (1000 euri) nu de stok gaat gebruiken, en dan ook nog met halve waarheden. Klinkt als bangmakerij. “Die garantie kun je BIJNA geven.” Zeg dan niets…

    (in antwoord op RhodBerth)

Reacties niet toegestaan