Tienduizenden sociale huurwoningen komen in de vrije sector

In Amsterdam en omgeving komen tienduizenden sociale huurwoningen in de vrije sector terecht. Eén op de vijf woningen komt boven de maximumgrens van 664 euro die voor dit type geldt, zo blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs woningcorporaties. De huurverhoging is het gevolg van de vorig jaar ingevoerde zogeheten schaarstepunten, ook wel Donnerpunten genoemd. Ook in Leiden, Utrecht en het Gooi verhogen woningcorporaties de huren fors. Bij de nieuwe puntentelling wordt de ligging van de woning meegenomen in de huurprijs. Het Rijk kent in het nieuwe puntensysteem 'schaarstepunten' toe. Woningen in 144 gemeenten met relatief hoge woningprijzen kregen 15 tot 25 'woningwaarderingspunten' op basis van de WOZ-waarde. Met de extra punten kan de verhuurder de huur verhogen. Dat betekent dat een huurwoning in bijvoorbeeld het centrum van Amsterdam zo'n 100 euro per maand omhoog gaat. De huurverhoging geldt alleen voor nieuwe huurders.  

Bron(nen):   de Volkskrant      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. secretariaat Meebeslissen

  Het is te gek voor woorden. Mensen met een krappe beurs mogen opdraaien voor de speculatieverliezen van enkele corporaties. Daarbij moet de huurmarkt naar een onheus niveau opgetrokken worden om de opgeblazen koopwoningmarkt te stimuleren. Het is volkomen duidelijk: winsten worden geprivatiseerd, verliezen gesocialiseerd. Crazy, fout en zinloos: Markten kunnen nog zo opgeblazen worden, uiteindelijk gaan ze weer terug naar de normaal.

 2. Jannie Ooms

  Die huurverhogingen zijn asociaal te noemen. De schaarste aan (huur)woningen bestaat al sinds 1945 en is het regelrechte gevolg van het beleid van de achtereenvolgende ministers van Volskhuisvesting. De kans op het krijgen van een betaalbare huurwoning is nu net zo klein als toen ik trouwde, begin jaren zestig. Ik heb met mijn man 5 jaar op kamers moeten wonen voor we in aanmerking kwamen voor een huurwoning. En dat was snel, voor die tijd, want de gemiddelde wachttijd na inschrijving bij een woningcorporatie was 8 jaar.

  Huurders hebben in Nederland altijd in het verdomhoekje gezeten. Er moesten koopwoningen worden gebouwd, die dank zij de royale fiscale aftrek van hypotheekrente als broodjes verkocht werden.

  De hypotheekrente aftrek leidde tot absurde stijging van de prijzen van koopwoningen en zorgde voor soms absurde vermogensaanwas bij hen die een huis konden kopen.

  Die marktverstorende aftrek is door de jaren heen betaald door de huurders.

  De schande is compleet nu de huur van de weinige goedkope huurwoningen die er zijn zodanig verhoogd wordt dat ze voor de gemiddelde Nederlander niet meer te betalen zijn.

  Niet meer te betalen? Absoluut niet als er maar één kostwinner is, bijvoorbeeld omdat het stel zo moedig was een kinderwens te hebben.

  Een politieagent, een verpleegster: ze verdienen rond de 1600 euro bruto per maand. Belasting er af en ze houden 1300 over. Verplichte basisverzekering (voor twee) eraf en er blijft 1100 over. Gas en licht: 100 euro (weinig). Resteert 1000 euro. En daar moet dan nog de huur van af. Van die 300-400 euro die overblijft kun je in je eentje nauwelijks overleven, laat staan als gezin.

  Ergo: een huurhuis is alleen nog te betalen als je allebei full time werkt en geen kinderen neemt.

  • FloatingSoulPeter

   Klopt. Wij zijn dit jaar door omstandigheden al (even) de huurtoeslag kwijt. Moeten ongeveer de helft terug betalen.
   In de WW al onder het minimum.
   Maar dat interesseert de politici niks.
   Volgens Rutte heb je nog steeds volop kans op alles.
   Niet als je met z’n drieën woont.
   Als er 1 niet met geld om kan gaan heb je een probleem in dit land.

   Nog 1 jaar huurtoeslag en dan hangen we.
   Je zal je kind maar 500 euro per maand moeten vragen.
   En toch, er is geen andere weg meer.
   Hoezo er is geen armoede in dit land ?
   Als ongeschoolde heb je geen recht op een goed inkomen.
   Het wordt al moeilijk met een diploma op zak.
   HAVO is al niks meer.
   Vroeger was de LEAO bijna hoger dan de HAVO 😉
   De LAVO bestond al niet meer.
   Het onderwijs lijkt ook nergens meer op.
   Is totaal achterhaald.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 3. Paulraw

  Donner (CDA) bedankt.
  CDA,voor een duurzaam en sociaal beleid voor de onderkant van de werkende samenleving
  Op naar de 0 zetels

  • dvhaaren

   Hier hoort ook mw. Sybilla Dekker bij ( VVD ) die het balletje al eerder heeft opgegooid met o.a. als motief een betere marktwerking. Volgens mij waren er meerdere pol. partijen een voorstander van. maar die hebben alleen maar kiezers met koopwoningen en waarschijnlijk met veel hypotheekrente aftrek en allemaal een inkomen boven de ton. Nou, ik denk het niet. Het stemvee heeft zich weer laten misleiden met valse praatjes.

   (in antwoord op Paulraw)
   • FloatingSoulPeter

    Zoals altijd.
    Ik ben ook opgelicht geweest door die Partij van de Armoede of Arrogantie of Aristokratie.
    Echt volkomen door geslagen in de waan van alle dag.

    En de VVD’ers zijn de nieuwe NSB’ers.

    (in antwoord op dvhaaren)
 4. FloatingSoulPeter

  Sociaal.
  Wat een vreselijk arrogant woord.
  Het woord dat absoluut niet meer kan en verboden moet worden anders 2012.
  Ik ken niemand meer die nog sociaal is.
  Of links of kommunistisch.
  Zo, wat wil er nog meer verkracht worden ?

Reacties niet toegestaan