Hoe Obama zijn middelvinger opsteekt naar Trump

Vandaag is de allerlaatste dag van het presidentschap van Barack Obama. Morgen begint tegen alle verwachtingen in het tijdperk Trump. Maar niet voordat Obama nog één keer alles uit de kast heeft gehaald om het zijn opvolger zo lastig mogelijk te maken. En zo makkelijk is het volgens The New York Times niet om alles weer terug te draaien.

Militairen
Een van de belangrijkste beslissingen is het sturen van zo’n 3.500 Amerikaanse militairen naar Polen. Obama laat hiermee Poetin weten niet gediend te zijn van diens uitbreidingspolitiek en aan Trump bewijst hij de Amerikaanse trouw aan de NAVO.

Olieboringen
De president had er een zelden gebruikte wet uit 1953 voor nodig, maar het is hem gelukt: eind vorig jaar stelde hij een verbod in om naar olie en gas te boren in een gigantisch deel van de Arctische wateren en de Atlantische oceaan. Zo dwarsboomt hij Trump, die juist meer wil inzetten op fossiele brandstoffen.

Oliepijplijn
De Amerikaanse overheid weigerde in december een vergunning af te geven voor de bouw van de Dakota Acces-pijpleiding. Trump steunde altijd de oliepijplijn, die 3,8 miljard dollar kost. Obama wil eerst meer onderzoek naar de gevolgen voor het milieu.

Abortus
Het is dan wel 2017, toch blijft abortus in de VS een heikel onderwerp. En Trump is uiteraard tegen. Hij wil in ieder geval stoppen met subsidies voor Planned Parenthood, de grootste organisatie in de VS die helpt bij abortus. In december voerde Obama een regelgeving in waardoor staten en lokale overheden zich niet kunnen onttrekken aan financiële steun voor dergelijke organisaties.

Gevangenen
Een van zijn laatste acties is de vervroegde vrijlating van klokkenluider Chelsea Manning. Het is hem weliswaar niet gelukt om Guantanamo Bay te sluiten, maar hij heeft het afgelopen jaar wel honderden gevangenen vrijgelaten.

Bron(nen):   HLN