Franse presidentskandidaat Fillon verder in het nauw na nieuwe onthullingen

De Franse presidentskandidaat François Fillon ligt opnieuw onder vuur. Zijn vrouw kreeg niet alleen 900.000 euro aan salaris voor haar niet bestaande werk als assistent van haar man, maar ze ontving ook nog een riante ontslagvergoeding.

Penelope Fillon zou ontslagvergoedingen hebben ontvangen van 45.000 euro. Dat meldt Le canard enchaîné. Ze incasseerde 16.000 euro in augustus 2002. In november 2013 kreeg ze nog eens 29.000 aan premies, vlak voor een nieuwe wet inging die politici tot meer transparantie dwingt.

Le Parisien schrijft ondertussen dat mevrouw Fillon tussen mei 2012 en december 2013 met twee voltijdse banen bezig was: een op het parlement en een voor het blad Revue des deux mondes. Onderzocht wordt of ze haar baan bij het blad kreeg ter compensatie voor de hoge onderscheiding die Fillon voor eigenaar Marc Ladreit de Lacharrière zou hebben geregeld. Hij ontving de belangrijkste medaille van de republiek.

Verschillende partijgenoten van Fillon drongen er eerder al op aan dat hij zich terug zou trekken als kandidaat, maar Fillon piekert er niet over. Hij heeft niets verkeerd gedaan, zei hij maandag in een persconferentie. Hij voegde daaraan toe dat vroeger dingen normaal gevonden werden, waar men nu anders tegenaan kijkt, zoals familie helpen. Er is overigens een video opgedoken waarin Penelope zelf ook toegeeft dat ze nooit de assistent van haar man is geweest.

Bron(nen):   De Morgen