‘Bezuinigingen schadelijk voor de krijgsmacht’

Het Nederlandse leger wordt onherstelbaar aangetast als het nieuwe kabinet doorgaat met bezuinigen op defensie. De 'getraindheid, zelfbescherming en inzetbaarheid' van het leger zouden daarbij in het geding zijn. Dat staat in het rapport De Waarde van Defensie van het Haags Centrum voor Strategische Studies van buitenland-deskundige Rob de Wijk, meldt de NOS. 'In het debat wordt defensie vaak met oneliners weggezet, zoals 'we hebben genoeg gedaan' en dooddoeners als 'we moeten geen Amerika willen spelen'. Daarbij wordt voorbijgegaan aan het feit dat Nederland een kleine krijgsmacht heeft die al twintig jaar lang door bezuinigingen wordt getroffen', aldus De Wijk in de studie. Als er een nieuwe bezuinigingsronde volgt, gaat dat volgens De Wijk ten koste van de mogelijkheid om internationaal een militaire rol te kunnen spelen.    

Bron(nen):   NOS      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Albert-Jan Regterschot

  Natuurlijk zijn meer bezuinigingen schadelijk. Een leger kost nu eenmaal geld. Nu worden bepaalde legeronderdelen geschrapt, maar het weer opbouwen kost een jaar of tien. Die tijd is er niet altijd, in de roerige internationale wereld.
  Ik citeer Tom Welter: “(Het defensiebudget dit jaar is) 7 miljard euro. Van dat bedrag is echter € 1,4 miljard bestemd voor pensioenen en wachtgelden – blijft over € 5,6 miljard. Trek daarvan af de salarissen voor de militairen en burgers bij Defensie – blijft over € 1,4 miljard voor investeringen in nieuw materieel, onderhoud en vervanging als gevolg van slijtage.”
  Waaraan nog kan worden toegevoegd dat een deel van het budget opgaat aan taken die eigenlijk politietaken zijn (Marechaussee op Schiphol bijvoorbeeld) of kustwachttaken (de marine heeft vier fregatten vervangen door patrouilleschepen) en het beeld is nog ontluisterender.
  De wereld wordt alleen maar onrustiger. En al staat de vijand niet gelijk aan de deur bij Lobith, IJmuiden of Vaals, dreigingen zijn steeds mondialer. Van onrust bij Taiwan, Iran of Venezuela hebben we ook hier last. Een leger kan dat niet alleen oplossen, maar zonder leger gaat het ook niet.
  Het is dan ook nodig dat er structureel meer geld naar defensie gaat. Behalve goed voor de veiligheid, is levert het ook meer banen op en kan het de economie aanjagen.

Reacties niet toegestaan