IS-kindsoldaat: “Ik weet niet hoeveel mensen ik gedood heb. Mijn wapen een kalasjnikov”

Veertien jaar is Mohammed. Na een opleiding werd hij een echte jihadist. “Ik werd echt deel van hen.” Als een van de ‘welpen van het kalifaat’ maakte hij deel uit van een elitegroep van kindsoldaten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). VTM Nieuws-oorlogsjournalist Robin Ramaekers sprak met de jongen in Syrië. De 14-jarige weet niet hoeveel mensen hij gedood heeft tijdens zijn tijd bij de terreurgroep. “Mijn wapen was maar een kalasjnikov”, klinkt het. “Ik weet niet hoeveel ik er heb gedood of heb verwond. Ik kon mijn hoofd niet omhoog steken om te kijken, want dan zou ik een kogel in mijn hoofd krijgen. Je schoot gewoon zoveel je kon.”

Een vriend van Mohammed blies zichzelf op. Andere maatjes executeerden eigenhandig mensen. Mohammed niet. “Velen van ons deden dat”, vertelt hij. “En velen hebben zichzelf gedood.”

 “Ik voelde me er normaal bij. Ik was op zoek naar de juiste weg. Een auto nemen en jezelf opblazen. Is dat juist of fout? Ik wist niet meer wat juist of fout was.” De weg lijkt hij nu weer gevonden te hebben. “De laatste tijd haatte ik alles aan Daesh, alles. Hun wapens, hun uiterlijk, hun auto’s. Ik haatte alles.”

Bron(nen):   HLN