Zijn arts zegt dat Trump kerngezond is. Maar de cijfers laten iets anders zien

De dokter van het Witte Huis, Ronny Jackson, maakte dinsdag de uitslagen van de medische tests van Donald Trump bekend. Conclusie: hij verkeert  in ‘excellente gezondheid’. Maar wie goed naar de cijfers kijkt, ziet toch een iets ander beeld.

Volgens deskundigen vormen zowel Trumps hart als zijn cholesterol en gewicht een gevaar voor zijn gezondheid. Jackson roemde vooral juist de uitstekende staat van het hart van de Amerikaanse president. Toch neemt Trump 10 milligram Crestor, een bekende cholesterolverlager, die de kans op hartaanvallen moet verkleinen. Jackson zei bovendien dat hij die dosis wil verhogen.

Cholesterolverlagers worden normaal gesproken aanbevolen aan oudere mensen die een verhoogd risico hebben op hartproblemen of beroertes. Meestal is er al een verleden van hartziekten, zo schrijft de US Preventive Services Task Force. Dat Trump het middel gebruikt is niet vreemd als je naar zijn cholesterolniveau kijkt. Dat is namelijk 143 milligram per deciliter. Dat is 43 milligram hoger dan wat als gezond wordt beschouwd door de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Trumps dieet van fastfood en ijs zal daar waarschijnlijk niet bij helpen.

Ook zei Jackson dat de president ruim 108 kilo weegt. Gezien zijn lengte zit hij daarmee op het randje van obesitas. Maar de arts zei dat hij het BMI van Trump niet wilde uitrekenen. Steeds meer deskundigen zijn het erover eens dat daarnaast de omvang van de taille belangrijk is om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft, maar ook die is niet gemeten bij de president.

Dan zijn psychische gesteldheid, iets waar veel psychiaters aan twijfelen. Donald Trump heeft weliswaar een simpel testje goed uitgevoerd waaruit blijkt dat hij niet dement is (hij kan nog een klok tekenen, een paar woorden nazeggen en herkent een neushoorn op een plaatje). Deze test zegt verder niets over andere psychische ziektes.

Kortom, zo gezond is Trump nu ook weer niet.

Bron(nen):   Business Insider