Klaas Dijkhof: we moeten niet overal een rassenkwestie van maken

Klaas Dijkhof werd deze week verweten dat hij het opneemt tegen de mensen die moeitje hebben met dingen als Zwart Piet of het slavernij-verleden. ,,Tja, terwijl dat precies de kramp is waar ik uit wil. Ik misken gevoelens niet. Maar het lijkt nu dat als iemand gekwetst is over een beeldje in het Mauritshuis het meteen weg moet. Het zijn de extreme flanken die de discussie kapen. Het midden komt niet aan het woord. Je moet gelijk een kant kiezen,” zegt hij tegen het AD.

,Van gekwetst zijn word je niet ziek. Als wij hier de hele dag de slavernij staan te verheerlijken, wordt het iets anders. Ik vraag alleen: zullen we de geschiedenis een beetje zien in de context van destijds?” Het vervelende is: als het gaat over hoe we nu naar de slavernij kijken van lang geleden, dan vermengt zich dat gelijk met discussies die met ras te maken hebben. Dat vind ik een onprettige mix.”

“Ik misken niet dat racisme bestaat. Ik vraag me alleen af of je dingen wel in perspectief kunt plaatsen als je pijn voelt door een straatnaam of een term als blank.”

Bron(nen):   AD