Sylvana Simons weigert debat met FvD: “Racisme is geen mening, maar een misdrijf”

Sylvana Simons weigert in debat te gaan met FvD-lijsttrekker in Amsterdam Annabel Nanninga. “Racisme is geen mening, maar een misdrijf,” merkt Simons terecht op.

“Het is heel simpel: Forum voor Democratie houdt er ideeën op na die indruisen tegen de mensenrechten,” zei de partijleider van Bij1 zondag in debatcentrum de Rode Hoed tegen de Volkskrant. “Als daar dan ook nog eens racisme bijkomt, maakt dat het voeren van een debat heel lastig.” Ze maakt enkel een uitzondering voor een paar grote debatten waar alle partijen voor zijn uitgenodigd. “Maar volgens mij is het toch niet mogelijk om mensen die trots zijn op racisme te bekeren.”

Ook DENK-lijsttrekker in Amsterdam Mourad Taimounti heeft weinig trek in debatten met het FvD. “Ik kan mijn positieve boodschap dan lastig brengen, omdat zij de hele tijd zo negatief zijn.” Bovendien kunnen dergelijke debatten gevaarlijke gevolgen hebben. “Bij AT5 discussieerde ik met Nanninga over de komst van een moskee in Amsterdam-Noord. Nog diezelfde avond hing er op die plek een onthoofde pop. Daar is zij niet schuldig aan, maar ze geeft idioten wel brandstof.”

Andere partijen keuren de racistische ideeën van FvD eveneens sterk af, maar zien wel het belang in van een debat. Nummer drie op de hoofdstedelijke PvdA-lijst Hendrik Jan Biemond zegt daarover: “Je moet heel veel afstand nemen van de uitspraken door mensen uit de boezem van die partij. Maar je moet ook in discussie, zodat je kiezers kunt overtuigen van een andere kijk op de stad.” D66, GroenLinks en PvdA hebben een coalitie met FvD in Amsterdam uitgesloten.

 

Bron(nen):   De Volkskrant