Bourgondiërs of verspillers? Provincie Brabant eet en drinkt voor miljoenen aan belastinggeld

Vier miljoen euro hebben de Brabanders er in drie jaar tijd in het Provinciehuis door heen gejaagd, allemaal voor borrels, feesten en etentjes. Daarmee zijn ze de meest verspillende provincie van het land.

In Zeeland en de Randstad zijn de cateringkosten het laagst. In totaal hebben alle Provinciehuizen samen in drie jaar voor 24 miljoen euro gegeten en gedronken. Natuurlijk is Noord-Brabant groter dan pak hem beet Drenthe, maar dan nog zijn de kosten exorbitant hoog. In sommige maanden ging er 80.000 euro aan eten en drinken door heen. Behalve borrels, lunches en dinertjes, is ook het bedrijfsrestaurant een grote kostenpost. Dat is veel luxueuzer dan in de meeste andere provincies en de Provincie betaalt daar 20.000 euro aan mee.

Ter vergelijking: In Zeeland betalen de ambtenaren hun lunch gewoon zelf en wordt er zelfs koffiegeld in gehouden op het salaris. De Zeeuwen waren in dezelfde periode dan ook niet meer dan een half miljoen euro kwijt aan catering, al is het natuurlijk ook een heel kleine provincie. De Brabanders zelf zien het probleem niet. “Uitgangspunt is gepast en gastvrij,” aldus een woordvoerder in het AD. Maar gastvrij ben je, zoals het woord al zegt, voor je gasten, niet voor je eigen ambtenaren. Die zouden hun uitgebreide lunch toch prima zelf kunnen betalen.

Bron(nen):   AD