China-kenner: President Xi Jinping is een grotere bedreiging dan Poetin

Een paar dagen geleden maakte China bekend dat het de maximale termijn voor een zittende president wil afschaffen. Xi Jinping hoeft dus niet na twee periodes van vijf jaar te vertrekken, maar kan veel langer aanblijven. Het leidde tot speculaties over de macht van de leider van het grootste land ter wereld.

De Amerikaanse journalist Evan Osnos, die jaren in China woonde, vergelijkt in zijn nieuwe boek Poetin met Xi Jinping. Volgens de auteur hanteert Poetin ‘de strategie van een land dat haar macht ziet afbrokkelen’, terwijl het China van Xi op alle fronten groeit. “Xi’s economie en militaire macht vormen een veel grotere uitdaging voor de leiders van de VS dan Poetin.” Volgens Osnos “negeert Xi alle regels – zoals handelsverdragen, regels rond wapens en de toegang tot internationale wateren – en door de mate waarin hij dat doet vormt China de grootste uitdaging voor de VS sinds de Koude Oorlog.”

Hij is niet de enige die er zo over denkt. China-kenner John Tkacik zei onlangs tegen de Washington Free Beacon: “Het zou ons aan het denken moeten zetten dat een dictator de leider is van een van de meest machtige landen ter wereld. Een land dat binnenkort de grootste economie heeft en een leider die slechts geobsedeerd lijkt door het adagium ‘Make China Great Again’.”

 

Bron(nen):   Business Insider