Baudet werd gewaarschuwd voor Ramautarsing. Waarom deed hij niets?

Er wordt steeds meer duidelijk over de radicaal rechtse koers die Forum voor Democratie (FvD) vaart. Uitspraken over IQ en ras, homorechten en de doodstraf van met name de nummer 2 van de Amsterdamse lijst, Yernaz Ramautarsing, worden niet weersproken door partijleider Thierry Baudet, die zelf ook stevig flirt met extreemrechts.

Weten
Uit WhatsApp-gesprekken, die de Volkskrant in handen kreeg, blijkt hoe ver FvD gaat. Ramautarsing reageerde in een app-groep, die Polariserende Politici heet. Daarin zitten jonge politici van diverse politieke jongerenpartijen. Drie leden van die groep hebben de app-gesprekken gelekt, omdat ze vinden dat het publiek moet weten hoe radicaal de denkbeelden zijn van Ramautarsing. “Als je hem in het nieuws hoort, kun je denken dat de context ontbreekt, dat het wel meevalt. Maar als je hem intensief meemaakt, weet je dat zijn gedachten vrij consistent zijn,” zegt een van hen.

IQ
Berucht is inmiddels zijn uitspraak dat blanken en Aziaten een hoger IQ hebben dan andere mensen. “Er zijn gewoon verschillen tussen bepaalde bevolkingsgroepen in IQ. Dat moet ook meetellen. Syriërs hebben een gemiddeld IQ van 84. Dat ligt een stuk lager dan Nederland met 105. Zoiets vertaalt zich ook naar gemiddeldes in succes,” zei hij al eens in een interview. Zijn ideeën zijn waarschijnlijk gestoeld op de Iers-Canadese podcaster Stefan Molyneux, een grootheid in alt-right-kringen.

Ayn Rand
Ook is hij een fervent aanhanger van Ayn Rand. Deze schrijfster en filosofe is tegen democratie en vindt mensen helpen slecht. Ze pleit voor egoïsme en extreem kapitalisme. Ramautarsing adoreert haar en heeft veel van haar gedachtegoed overgenomen. Hij is voor de doodstraf, voor wapenbezit en tegen vrije seksuele relaties. In de App-groep zei hij ook tegen homorechten te zijn, want homo’s zouden een hoger IQ hebben. “Op moment dat zij zich niet voortplanten wordt de hele samenleving daar dus ‘dommer van.’ Geen haat gewoon feiten.” Ondertussen krijgt hij veel bijval van jonge FvD’ers, die nog niet beter weten.

Gewaarschuwd
Baudet is gewaarschuwd voor de radicale Ramautarsing. Robert de Haze Winkelman, die begin februari is vertrokken bij FvD, noemde hem al veel eerder ‘een potentiële tijdbom’ schrijft de Volkskrant. Over zijn ‘bijbelse overtuiging’ van het gedachtegoed van Rand zei De Haze Winkelman: “Hij is dogmatisch en zelfs wat primitief, nadenken is niet nodig als het in de bijbel staat.” Toch deed Baudet weinig met die informatie en belandde Ramautarsing op plaats 2 van de Amsterdamse FvD-lijst. Zelfs zijn uitspraken weerspreekt de FvD-leider niet. Mogelijk, omdat hij het er best wel mee eens is.

 

Bron(nen):   De Volkskrant  De Volkskrant