Probeerde ander land ook Amerikaanse politiek te beïnvloeden?

Mogelijk was er behalve Rusland nog een ander land dat de Amerikaanse politiek wilde beïnvloeden. Het onderzoeksteam van speciaal aanklager Robert Mueller onderzoekt nu ook mogelijke inmenging van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), zo meldt The New York Times. De golfstaat zou Donald Trump gesteund hebben tijdens zijn presidentscampagne in 2016.

De krant schrijft dat Mueller al een Libanees-Amerikaanse zakenman heeft verhoord, die banden heeft met de VAE. Deze George Nader, die ook adviseur is van de kroonprins van Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed al-Nahyan, zou beleid aangaande het Midden-Oosten besproken hebben met topadviseurs van Trump.

Nader is vorig jaar meerdere keren in het Witte Huis geweest. Hij heeft toen gesproken met Jared Kushner, Trumps schoonzoon en adviseur, en voormalige topstrateeg Steve Bannon. Behalve Nader heeft het team van Mueller nog andere mensen gesproken die worden verdacht van politieke inmenging.

Vorig jaar koos Trump openlijk partij voor de VAE en andere staten in het Midden-Oosten door Qatar te bekritiseren en hen op te roepen te stoppen met de sponsoring van terrorisme. Dat, terwijl de VS al decennia lang een buitenlands beleid voert waarbij het Qatar gunstig gezind is.

 

Bron(nen):   De Morgen