Gekte in het Witte Huis. ‘En het wordt nog erger’

De president van de VS is, volgens zijn omgeving, boos, in de war en steeds eenzamer. En daardoor is de sfeer in het Witte Huis heel akelig. Iedereen vreest de uitbarstingen van de baas en men leeft van crisis naar crisis. “En het wordt nog erger”, zegt een van de 22 mensen met wie de Washington Post sprak. Trump kijkt heel veel televisie – in zijn badjas – en ziet de hele dag langskomen hoe er door bijna iedereen over hem wordt gepraat, hoe hij wordt bespot.

Zijn meeste vertrouwde medewerkers zijn weg. Zijn butler, bodyguard en trouwen vriend Keith Schiller was al weg. Nu is Hope Hicks weg, die hij bijna zag als een dochter. Vertrouwenspersoon Bannon keerde zich van hem af en zijn schoonzoon Jared en dochter Ivanka maken zijn problemen erger, in plaats van tot steun te zijn.

Het maakt Trump nog onberekenbaarder dan hij van nature al is, schrijft De Post. En dus komen er voorstellen, via Twitter, waar niemand van weet en waarover niet is nagedacht, waaronder de aankondiging van een handelsoorlog met de rest van de wereld.

Vrienden van Trump maken zich in toenemende mate zorgen over zijn gedrag. Ze vrezen dat dit alles een grote tol zal eisen van de 71-jarige president. “Het is pure waanzin”, claimde een verbitterde medestander.

Volgens gepensioneerd viersterrengeneraal Barry McCaffrey moeten we gealarmeerd zijn. “Ik denk dat de president niet langer emotioneel stabiel is en dit zal niet goed aflopen”, zegt McCaffrey. “Hoe meer druk er op hem komt te liggen, hoe meer geïsoleerd hij zal geraken en ik denk dat zijn vermogen om schade aan te richten, zal toenemen.”

Bron(nen):   Washington Post  New York Times