Mislukte Haagse denktank verspilt miljoenen aan overheidsgeld

Het moest een prestigieuze denktank ‘van wereldformaat’ worden, het werd een complete mislukking. The Hague Institute for Global Justice kostte de overheid zo’n twintig miljoen en heeft vrijwel niets opgeleverd.

Financieel op eigen benen
Het instituut was de ‘liefdesbaby’ van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen en de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright, schrijft de Volkskrant. Van Aartsen wil Den Haag internationaal op de kaart zetten en een deftig kennisinstituut past daar uitstekend bij. Na een initiële investering van 17,5 miljoen euro in 2010 moet de denktank binnen vijf jaar financieel op eigen benen kunnen staan.

Decadent gedrag
Maar daar gaat het mis. Dat ligt voornamelijk aan de Amerikaan Abiodun Williams, die de baas is van het instituut. Hij zou fondsen moeten werven, maar doet dat niet. Er volgen nog enkele miljoenen uit Den Haag, maar dan houdt het op. Er komt nauwelijks geld binnen. Ondertussen keert Williams zichzelf wel een salaris uit van meer dan twee ton. Dat maakt externe financiering nog moeilijker, omdat sommige organisaties niet in zee mogen met zulke grootverdieners.

Williams vertoont meer decadent gedrag. Hij luncht dagelijks in het luxe hotel Carlton Ambassador, vliegt altijd business class en neemt belachelijk dure taxiritjes. Zo declareert hij 160,50 euro voor een rit tussen het instituut en het Vredespaleis, een paar honderd meter verderop, omdat hij de chauffeur heeft laten wachten. Zijn gedrag wordt ‘onethisch’ genoemd.

Vijandige werkomgeving
Dat is niet het enige dat voor wrijving zorgt met de overige medewerkers. Zijn manier van leiding geven stuit menigeen tegen de borst. Zo gaat hij meerdere keren hard te keer en schakelt één vrouwelijke medewerker zelfs en jurist in, omdat ze zich bedreigd voelt. Een enkeling spreekt over ‘een vijandige werkomgeving’, waar een ‘sfeer van angst’ heerst.

Schuldeisers
Het grootste probleem is: niemand grijpt in. De Raad van Toezicht hield Williams zelfs langer in het zadel, terwijl al jaren duidelijk was dat hij niet functioneerde. Er worden vervolgens nog verschillende pogingen gedaan om geld op te halen bij ministeries en de gemeente Den Haag, maar dat mislukt jammerlijk. Uiteindelijk wordt het instituut in 2017 opgeheven. Wat overblijft zijn tal van schuldeisers.

Bron(nen):   De Volkskrant